Home

Achtergrond

Yara profiteert van concentratie in sector

Het koerspatroon op de meeste beurzen was de afgelopen week neutraal.

De rentes op obligaties zijn gedaald tot een minimum, vaak een teken dat een opleving van de beurskoersen aanstaande is. Beleggers houden de boot echter nog af wat resulteert in lage handelsvolumes. In de agrosector blijven de graanmarkten een belangrijke rol spelen.

Opvallend is de stijging die General Mills op weekbasis laat zien. Het aandeel van de Amerikaanse producent van onder andere ontbijtgranen stond vanwege de gestegen graanprijs onder druk, maar leeft wat op nu de graanprijs stabiliseert.

Yara
was de grootste winnaar van de beurs. De Noorse kunstmestfabrikant zag de aandelen stijgen nadat BHP Billiton bekendmaakte 39 miljard dollar in cash te willen betalen voor Potashcorp. Yara produceert op basis van stikstof en Potashcorp op basis van kali, maar de algemene verwachting is dat de meststoffensector vanwege de goede afzetvooruitzichten rijp is voor verdere concentratie.

De Amerikaanse bank Citigroup prijst het aandeel aan omdat Yara de financiële middelen en mogelijk de wil heeft om Potashcorp over te nemen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.