Home

Achtergrond 194 x bekeken 1 reactie

Wisselend beeld graan op zuidelijk halfrond

De tarweoogst in West-Australië gaat tegenvallen. In Argentinië zaaien de boeren meer tarwe in.

Het noordelijk halfrond oogst dit seizoen veel minder tarwe. Analisten verwachten dat de grootte van de oogst op het zuidelijk halfrond gaat bepalen hoe sterk de tarweprijzen blijven stijgen. Australië en Argentinië zijn de twee grootste tarweexporteurs op het zuidelijk halfrond.

Het ministerie van landbouw in de deelstaat West-Australië meldt dat de tarwe door droogte geen gemiddelde opbrengst meer gaat halen. Zelfs niet als het nu begint te regenen. West-Australië is de belangrijkste regio van het continent met 40 procent in de nationale productie. In het Oosten staat de tarwe er beter voor.

In Argentinië wordt veel meer tarwe gezaaid, meldt de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar. "Vooral door een goed vochtige bodem in het begin van het zaaiseizoen zal het areaal tarwe met 20 procent groeien tot 4,1 miljoen hectare. Vorig seizoen werd met 3,3 miljoen hectare het kleinste areaal van de afgelopen 110 jaar geteeld."

Nu de tarweprijzen wereldwijd stijgen is een prikkel ontstaan om de teelt uit te breiden, zegt Vossenaar. "De te verwachten oogst is ongeveer 12 miljoen ton. Een belangrijk twistpunt zijn de exportbelastingen. Die staan voor tarwe op 23 procent. De landbouwsector verwacht een aankondiging dat de exportheffing zal verminderen of zelfs verdwijnen. Maar als dat gebeurt is het te laat om de tarweteelt een impuls te geven."

Eén reactie

  • no-profile-image

    gerrie

    Als de tegels er weer uitgaan spreken we pas van een recessie. Eten is nog steeds spotgoedkoop. Omhoog krikken die prijzen en het zakje van de boer zeker niet vergeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.