Home

Achtergrond 7 reacties

Winstverdubbeling FrieslandCampina

FrieslandCampina heeft een goed eerste halfjaar 2010 achter de rug.

De netto-omzet nam toe ten opzichte van het eerste halfjaar 2009 met 5,5 procent toe naar 4,3 miljard euro. De winst verdubbelde naar 156 miljoen euro.

Dit heeft het bedrtijf bekend gemaakt. Vooral de verkopen van basis- en speciaalingrediënten aan de voedingsmiddelenindustrie en consumentenproducten in Azië en Afrika droegen bij aan het positieve resultaat. Merken als Frisian Flag (Indonesië), Peak (Nigeria), Foremost (Thailand) en Friso (baby- en kindervoeding) deden het bijzonder goed. Bij de kazen deden de Noord-Hollandse kaas en Milner het goed.

De garantieprijs voor de door leden-melkveehouders van FrieslandCampina geleverde melk nam met 16 procent toe tot €30,25 per 100 kilo melk. De prestatietoeslag zou op basis van het eerste halfjaar uitkomen op €1,33 euro per 100 kilo melk. Daarmee bedraagt de pro forma melkprijs (garantieprijs plus prestatietoeslag) €31,58 per 100 kilo melk.

Cees ’t Hart, hoogste directeur van Koninklijke FrieslandCampina, is tevreden over de resultaatontwikkeling in de eerste helft van 2010. ’t Hart: "In de markt doen we het goed. Daarnaast is de forse verbetering van de winst ook het concrete bewijs van het succes van de fusie. Als fusiebedrijf kunnen we beter en vooral efficiënter inspelen op de ontwikkelingen in de markt. We lopen dan ook voor op het realiseren van onze synergiedoelstelling. In Azië en Afrika verloopt de volumeontwikkeling goed. Vooral in Azië hebben we kunnen profiteren van het herstel van de economie en hebben we de prijsverhogingen van grondstoffen goed kunnen doorberekenen in verkoopprijzen. Gunstig is de lagere koers van de euro ten opzichte van vele lokale valuta en de dollar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehoudertje

  Tja, en dan blijkt er meer dan 50 miljoen winst te zijn door valuta voordeel, en 50 miljoen minder verdient door te lage prijzen om de markt vast te houden en zo onvoldoende opbrengst om de grondstof prijs volledig door te berekenen?? Het is leuk om veel winst te hebben maar de boer word er misschien in de toekomst beter van (dat word al 20 jaar geroepen.......)

 • no-profile-image

  lol

  Er was al een sterk vermogenspositie, meer eigen vermogen betekent dat er nog meer fusies gaan komen...

 • no-profile-image

  gert

  Zeker te weinig betaald voor de grondstof !

 • no-profile-image

  Boer

  Mee eens melkveehouder uit Brabant, dat versje op termijn wordt alles beter kennen nu zo langzamerhand wel. Als het zo door gaat zijn er dan weinig boeren meer over, maar dat is misschien ook wel de bedoeling. Zonder melk zal de mensheid ook wel overleven.

 • no-profile-image

  Boer

  Vroeger was als melkveehouder blij met deze winst, want het betekende een forse nabetaling. Nu denk je, waar gaat het grootste deel van deze winst straks naar toe? Eén is en blijft zeker, de grondstofleverancier van deze onderneming zal altijd de laagst mogelijke prijs ontvangen en dat blijft wennen voor melkveehouders, temeer omdat ze geen kant meer op kunnen.

 • no-profile-image

  willem

  Goede zaak, gebruik de winst om het eigen vermogen op te krikken, de melkprijs is in verhouding met andere zuivel ondernemingen al hoog genoeg. Een sterk eigen vermogen is heel belangrijk.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  betaald maar eens een keer meer melkgeld uit ipv veel geld naar de belasting te brengen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.