Home

Achtergrond

Winst- en omzetsprong voor DSM

Chemie- en farmacieconcern DSM heeft in het tweede kwartaal de resultaten opnieuw sterk weten te verbeteren.

De omzet uit doorlopende activiteiten steeg tot 2,268 miljard euro, bijna eenderde hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Het bedrijfsresultaat (operationele winst, ebit) ging bijna drie keer over de kop, van 85 miljoen in 2009 naar 246 miljoen dit jaar. De cijfers liggen fors boven de verwachting van analisten.

Topman Feike Sijbesma sprak van een ,,zeer sterk kwartaal'' dat te danken is aan ,,zeer goede verkoopvolumes in combinatie met de voortzetting van gedisciplineerde focus op prijzen en kosten''. Hij merkte op dat het bedrijfsresultaat met 25 procent was gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. "Voor het huidige activiteitenportfolio was dit het beste kwartaal ooit.''

DSM verwacht dat 2010 in zijn geheel eveneens een ,,sterk jaar'' zal worden, met een verder herstel van de eindmarkten. Het risico van een vertraging van het economisch herstel blijft volgens het concern echter ook nog aanwezig. De opkomende economieën behouden naar verwachting het hele jaar hun kracht, aldus DSM.

Divisies

Op de farmacietak na, gingen alle divisies van het DSM-concern vooruit. Het onderdeel Polymer Intermediates maakte een winstsprong (ebit) naar 54 miljoen euro, van 4 miljoen euro vorig jaar. De voedings- en vitaminetak Nutrition zette de toch al zeer sterke groei van de afgelopen tijd voort. Het onderdeel realiseerde een autonome omzetgroei van 4 procent.

Vooral Nutrition profiteerde in het tweede kwartaal van 'buitengewoon' goede marktomstandigheden. Maar ook speelden ,,enige hernieuwde voorraadopbouw en gunstige valutakoersen'' een positieve rol, meldde DSM.

De farmacietak bleef een zorgenkindje. Het bedrijfsresultaat (ebit) viel terug van 3 miljoen euro naar 0. De val werd volgens DSM enigszins gedempt door de gunstige ontwikkeling van de dollarkoers.

De lichte verzwakking die de euro de afgelopen maanden toonde ten opzichte van de dollar was gunstig voor DSM. De kosten die het concern maakt zijn voor een groot deel in euro, terwijl de verkopen in toenemende mate in dollars worden gedaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.