Home

Achtergrond 80 reacties

Winsemius en Veerman op de bres voor natuur

Cees Veerman en Pieter Winsemius zijn bezorgd over de gevolgen voor natuurbehoud en milieu als het beoogde kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV er komt.

Ze vinden dat basiswaarden in de samenleving moeten worden beschermd en niet moeten worden weggegeven onder invloed van bijvoorbeeld lastige economische omstandigheden.

De twee prominenten en ex-ministers van CDA (Veerman) en VVD (Winsemius) stellen dat dinsdag in de Volkskrant. "De kwaliteit van de samenleving wordt bepaald door onze omgang met de zwakste schakels in die samenleving. Die kwetsbare waarden moeten worden beschermd'', aldus Winsemius. Veerman: "Ik ben het volstandig met Pieter eens. Sommige dingen in maatschappij zijn heilig. Daar is voor gestreden, daar hebben mensen have en goed voor overgehad. Die geef je dus niet weg onder invloed van lastige omstandigheden of bepaalde angsten.''

De PVV profileerde zich tot nu toe als de partij die geen noodzaak ziet voor de discussie over het veranderende klimaat en natuur- en milieubeleid beschouwt als 'linkse hobby'. Volgens Winsemius wordt klimaatbeleid een punt van belang.

"Als die lijn, van een aantal lieden in de VVD en de PVV, doorgetrokken zou worden tot kabinetslijn, dan zou dat een schande zijn. Totale schande. Slaat helemaal nergens op. Zelfs grote bedrijven doen dat niet meer. Ik zat laatst te praten met Jeroen van der Veer, net bij Shell weg, die zei: 'Wij zijn er over opgehouden, we doen niet meer mee met die discussies, opwarming is een feit'. Als dit kabinet die discussie dan wil openbreken, dan zeg ik: ga toch buiten spelen. Dan moet je langzamerhand in burgerlijk protest gaan, een nieuwe partij oprichten. Kan mij wat schelen. Maar dan moet je echt bloedfanatiek worden.''

Veerman stelt: "Er is een sentiment in de samenleving dat het nu wel even genoeg geweest is met die natuur. Dan ga je eraan voorbij dat natuurbehoud geen luxe is, maar noodzaak. Vooral ook omdat het onszelf op den duur raakt. Duurzaamheid is nodig om ook de menselijke soort in de benen te houden''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Spotvogel dat is een mooi verhaal. Doet me vanzelf denken aan de leegstandpanden in Mokum. Die staan ook vaak heel lang te verrotten, maar onderwijl wordt de grond waarop ze staan wel per jaar tienduizenden euiro's of zelfs tonnen méér waard. Zou je écht denken dat Veerman zulke spelletjes met natuurgronden speelt?

 • no-profile-image

  natuurhater

  Veerman toch niet anders praten ten gunste van natuur monumenten als algemeen voorzitter van deze club . Waar geld verspilling hoogtij viert . Ze willen nog heeeeelgraag 40000 HA erbij hebben bij hun speeltuintje . Als men dat voor elkaar hebben dan zijn de jaarlijkse kosten voor onderhoud van hun terreinen opgelopen naar 500 MILJOEN EURO . GEGROET UIT BETROUWBARE BRON

 • no-profile-image

  Han

  Ik ben er zeker van, dat er geen boer tegen de natuur is. Iedere boer leeft met, van en in de natuur. Als de heren natuur hoeders nu eens de boer zo belonen voor zijn werk, dat hij niet het onderste uit de kan behoeft te halen om te overleven, zal deze boer zeer wel bereid zijn de natuur te behoeden van de ondergang. Helaas de beloning voor de boer is afgestemd op het >uitmelken< van boer en natuur. Laat de heren natuurbeschermers eens met de boer om tafel gaan zitten en hun eisen omzetten in extra kosten voor de boer. is dit geregeld, dan kan er een discussie komen over hoe deze natuur uitdaging aan te gaan. Maar zo het nu gaat is er te veel éénrichtingsverkeer van boer naar maatschappij en dat is een doodlopende weg. Met alleen maar twee vechtende kemphanen, ieder om zijn terrirotium te beschermen. Hier geldt net als in het hele leven SAMENWERKEN.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Han en Onno, die kant moet het inderdaad op gaan. De boer ziet zichzelf (zo blijkt almaar weer uit deze fora) als dé voedselproducent pur sang, maar is door zijn individualisme steeds verder van de maatschappij af komen te staan. Als de boer/producent zich weer een plaats IN de samenleving weet te verwerven, zowel met zijn bedrijfsmatig handelen als met de kwaliteit van zijn producten, en omgekeerd de consument de weg naar de boer weet te vinden in plaats van naar de goedkope aanbiedingen in de supers, dan zou er weleens een heel andere toekomst aan kunnen breken. Ik denk dan aan een soort van streekcooperaties door middel waarvan boeren/tuinders een deel van hun producten op de regionale markt kunnen afzetten. Door de korte lijnen kan er dan ook prijsconcurrerend gewerkt worden.
  Gert, kom jij ook eens met een constructief opbouwende opmerking alsjeblieft. Jouw oneliners dragen weinig bij aan het zoeken naar oplossingen voor de toekomst.

 • no-profile-image

  Han

  Boerke. Het woord co-op geeft vermoedelijk aan dat er een samenwerking is tussen betrokken partijen is. Noem het geen co-op als dit woord te beladen is (net als in Oost Europa), noem het samenwerken. Markten moet je niet zien als een zooitje tenten op straat, maar als een goed geoliede afzet organisatie waarbij, de boer de start is en de consument de finish en daar tussen maximaal EEN schakel, >afhaalpunt< (winkel) of hoe je het maar noemen wilt. We moeten zorgen, dat er meer wederzijds begrip komt tussen boer en consument, maar wel zonder de dwang van zgn. advies org., natuurbeschermers of plattelands ontwikelings specialisten. Weten boeren en dorpelingen niet zelf hoe ze hun woonomgeving willen ontwikkelen en invullen?? Hier zijn toch geen Haginezen voor nodig met vette salarissen??

 • no-profile-image

  bla

  Spiegeltje spiegeltje aan de wand WIE!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Excuus

  Iedereen is gebaat bij een goed milieu en een mooie natuur. Juist de door organisaties "gemaakte" natuur is echter een flop in beleving, ethisch en economisch opzicht. Veerman en Winsemius willen nu achteraf nog hun falen goed praten. Mosterd na de maaltijd. Berouw na de zonde.

 • no-profile-image

  Ruud

  LINKS LULLEN EN REHTS VULLEN.

 • no-profile-image

  Marlies

  Beter natuur en duurzaamheid dan die stinkende boerderijen. We hebben al veel te veel varkens, zowel in de stallen als daar omheen.

 • no-profile-image

  Thijs

  Over natuur gesproken, de bossen gingen dood door de zure regen, dit was het motto van de milieuclubs.
  Achteraf bleek het niet waar te zijn. Verwaarlozing door slecht onderhoud,armoede door het niet bemesten, verdroging doordat ze het water meteen weg lieten lopen en ga zo maar door. We hebben het wel gehad met deze types. Maar ze gaan blijkbaar gewoon door. En dan vraagt Veeerman zich af hoe het komt dat het CDA zoveel zetels heeft verloren. De boeren zitten met de zware crisis en Veerman gooit met geld dit door de grond onder de voeten van de boeren te graaien en er onkruid te laten groeien!

 • no-profile-image

  Bioboer

  Ze hebben de schaapjes op het droge en gaan ons nu even vertellen wat we wel en niet meer mogen. Hier op de Veluwe heerst de Veerman(Natuurmonumenten)dictatuur! Ik ben van mening dat lieden als Veerman, Winsemius en Wijffels zich terug moeten trekken uit deze discussies. Ze hebben megasalarissen gebeurd, vette pensioenen... etc. Het is jullie tijd geweest en nu dient de macht bij de bewoners van het gebied terug te komen. Weg met de natuuradel!

 • no-profile-image

  gert

  Dure zakkenvullers ,met goedkope praatjes die voor een ander duur uitvallen

 • no-profile-image

  bla

  DE boeren met streekproducten promoten zichzelf wel.Endat loopt als een trein daar hebben ze geen chacharijnige spotvogel bij nodig.

 • no-profile-image

  Maak 't

  Herkauwer, er zullen meer controleurs dan streekproducten zijn, die de kostprijs wel degelijk zullen verhogen. Tenslotte zullen we, hoe dan ook, een verzameling van deze kwasten in de benen houden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hans, wat een oerstomme herkauwer ben jij zeg. Kun jij eigenlijk wel lezen? Ik ben voor een ecologisch herstel van de EHS en ga bepleiten dat DLG jouw bedrijf verplaatst naar it Ald Skroet in Wymbritseradiel! Desnoods dwangmatig. Dan krijg je een Sukerlatte van eigen deeg! Beste Han, dat congres in Arnhem was precies zoals Cees Veerman al voorspelde: een staatsrechtelijke farce. De verkiezingsuitslag in juni was duidelijk: het CDA moest uit de regering. En ziet wat er nu gaat gebeuren. Nou ja, mij hoor je niet klagen want 500 man/vrouw dierenpolitie is natuurlijk te mooi om waar te zijn. Je hebt wel gelijk dat er op het platteland tegenwoordig meer stadse burgers dan boeren wonen. Maar ik denk niet dat die burgers achter de boeren staan als het op natuur, milieu en leefbaarheid aankomt. Alleen al vanwege de veiligheid. Gister reed een trekker een fietsende moeder met kinderen aan, vandaag werd een man doodgereden. Dit is bijna aan de orde van de dag, vooral in de tijd van het gras- en maiskuilen. Niet bepaald de manier om draagvlak te kweken!

 • no-profile-image

  rose both

  Inderdaad er is veel grond naar "de natuur" gestroomd, alsof dat helpt.

  Lees en analyseer het stuk dat directeur van de Vlinderstichting schreef. Het staat op de website. Het stond in de Volkskrant. Deze subsidieontvanger wil meer geld, maar verguist de economie. Dus waar denkt hij dat het geld vandaan komt?
  Volgens de beste PvdA tradities probeert hij ook te roeren in de interne verhoudingen van het CDA.
  En zogenaamd uitgestorven vlindersoorten noemt hij nog bedreigd.

  Of ze zijn er niet, en dan hebben ze geen last van bedreigingen.Of ze zijn er wel en dan zijn ze dus niet uitgestorven.
  En wie bepaalt eigenlijk of een soort uitgestorven is? Precies...lieden van de Vlinderstichting !

  Alsof de Vlinderstichting de natuur begrijpt.

  Over de kennis van Veerman en Winsemius valt te debatteren. Het gaat nl. nooit over de inhoud. Beiden zijn onderdeel van grote industriele conglomeraten. Om de gewone hardwerkende boer gaat het heus niet. Die is gewoon onderdeel van de werkbijen, die de honing moeten binnenbrengen.De LTO bestuurders worden zoet gehouden met verhalen over herstructurering van de landbouw die te lang heeft gedreven op de successen van weleer, toen de hennepteelt cruciaal was voor de Nederlandse zeevaart.

  Dat is voorbij en nu moet alles anders.
  En "de natuur" werd ingezet als breekijzer voor verandering.
  maar werkelijk niemand lijkt na te denken over over de bijzondere Nederlandse situatie: het deltagebied aan de Rand van het Europa, het continent, dat behoefte heeft aan een wereld zeehaven en een wereldluchtverkeersknooppunt in een stabiel klimaat, met goed opgeleide en goed gemotiveerde mensen. en niemand denkt na over de zo belangrijke functies die de landbouw vervult - met groot economisch succes - in het gezond en leefbaar houden van het hele systeem dat Nederland is.
  Waar zou onze waterhuishouding blijven als de boeren er niet meer waren?

  Waar zou de goed gevoede beroepsbevolking zijn en waar zou de algehele positie van Nederland zijn als Nederland afhankelijk werd van voedselimporten uit het buitenland?
  Waar zou de volksgezondheid zijn als de boeren het landschap niet meer onderhielden en het platteland verloedert rond de megasteden? Ooit gezien hoe snel sloten dichtgroeien?
  De natuur is niet verdwenen, de wildernis is niet verdwenen! Nog steeds is Nederland afhankelijk van mensen die zich dagelijks inzetten voor het instandhouden van de basis leefvoorwaarden voor miljoenen en nog eens miljoenen.

  Het tekent wel hoe verwend en blind zeer vele mensen zijn dat het daar nooit over gaat. Maar daarom is het nog wel zo.

  Knoop het in de oren en draag het uit.

 • no-profile-image

  Han

  Ik heb niets tegen een aandacht voor natuur en het behouden van natuurwaarden (flora en fauna beschermen), ik heb wel bezwaar tegen het feit, dat er steeds één groep financieel voor op moet draaien en wel de >boeren<. Het lijkt er steeds op dat zij de nieuwe zondebok zijn in deze maatschappij, zij verzieken de flora, fauna maken de opwarming van de aarde met hun schetende koeien, besmetten de mensheid met enge ziektes en ga zo maar door. Wij kopen ons eten wel in andere landen, die dan met deze >vervuiling< en >natuur afbraak< en ziektes zitten. Eén ding blijft dan wel bestaan >de opwarming van de aarde< want die kijkt niet wie wel CO2 en scheten uitstoot en wie niet. Dat is een bedreiging voor iedereen.
  Hier gaan de milieu pleitbezorgers aan voorbij als ze weer eens over de postzegel Nederland prediken en de boeren op hun ziel trappen. Nee aan mijn deur geen >milieu evangelisten< die het >nieuwe< geloof brengen, na dat ik een donatie heb gedaan om hun evangalisatie mogelijk te maken.

 • no-profile-image

  boerke

  Zeg herkauwer waar is die regionale markt en hou op over cooperaties, dat zijn nu degenen die hun eigen leden het brood uit de bek stoten! En hoe wou jij de consument die snel wil winkelen in onestopshopping dan nog op zon marktje krijgen??? Bovendien herkauwer impliceert jouw formule als die er al zou kunnen komen een dermate kleinschaligheid dat de kostprijs voor eenieder in de keten het onmogelijk maakt om te concureren zoals jij betoogt.
  Het idee van jou is goed in principe maar ook jij kunt de consument er niet van weerhouden om voor een prikkie zijn eten te kopen en voor de rest al zijn geld uit te geven aan nutteloze konsumptiegoederen en vakanties die zijn maatschappelijk aanzien hoog houden!

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer. De boer zal zijn krachten moeten bundelen met collega's en meer gaan denken in termen van zelf Winkel vullen met het hele scala aan vers producten uit de Nederlandse land en tuinbouw. De AGF, Slager en zuivel winkels zitten tegenwoordig net als de boer op de schopstoel. Bundel deze krachten tot een >streek vers plein< en de hele keten is vervangen door 2 á 3 schakels met de kortst mogelijke looplijnen. probeer hier de burger / consument bij te betrekken, door hem per mail bestelde pakket te laten afhalen na werktijd. De boer zal in mijn idee het contact met de natuurbeschermers moeten onderhouden en samen met hen een plan van aanpak maken m.b.t. flora en fauna bescherming eventueel in samenspraak met de burger / consument die aangesloten is bij de keten, waarbij het wel eens een win win kan worden voor alle partijen. we moeten voorkomen dat er nog meer grote blokken grond uit productie gaan en dat terwijl we het beoogde doel missen, nl. behoudt landschappelijke en natuurlijke diversiteit. Het buitengebied moet bestaan uit een zo natuurlijk mogelijke variatie van productieland, bossages, landschaps elementen. Nu dreigt het te verworden tot een productie landschap afgewisseld door plantsoen dat verboden terrein is voor de burger.

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Volgens mij komen die LOG`s lijnrecht tegen over de boeren te staan. De broze band van burger met de boerenstand wordt dan helemaal verbroken. Deze LOG`s worden een soort enclaves van misstanden en pure industrie. Ik denk echt niet dat de burger de LOG`s positief ziet. Het zijn industrie terreinen die overlast veroorzaken. Het gaat er vaak niet meer om of dat terecht is maar hoe men het ziet.....en echt er zijn mensen die werkelijk overal last van hebben behalve van de aanbiedingen in de supermarkt...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nee Gert, er is een hoop beschermde rotzooi in Nederland ontstaan en daarom is het goed dat er gestopt wordt met grondaankopen voor NB-doeleinden. Want eerst moeten de bestaande natuurgebieden gerestaureerd en weer levensvatbaar gemaakt worden.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Han, ik weet dat de regelgeving voor gemotoriseerd landbouwverkeer in veel landen aanzienlijk strenger is dan in Nederland. Maar daar ligt het grootste probleem niet. Het betreft bij die ongelukken veroorzakende scheurmachines namelijk heel vaak geen boeren, maar loonwerkers of aanneembedrijven met namen als BV Vlug en Veel , gebr. van der Haast of Van der Pijl en Boog VOF! Op die machines zitten dan maar al te vaak ongeschoolde jongeren want die zijn veel goedkoper dan geschoolde volwassenen. Terwijl minstens een kraandrijverdiploma vereist zou moeten zijn! Want bij een gerichte vakopleiding wordt ook verantwoordelijksheidsgevoel bijgebracht! Verder lijkt het mij vanzelfsprekend dat er bij zwaar en breed vervoer op doorgaande openbare wegen (bij ons dus S en N wegen) altijd gemotoriseerde begeleiding moet zijn. Dan maar een wat kleinere winstmarge, want mensenlevens zijn feitelijk onbetaalbaar!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Rose, grappig genoeg stond er onlangs een berichtje in agd over de crash in de filatelistische handel. Dus niet alleen boeren op postzegelkleine percelen, maar ook verzamelaars van mooi bedrukte en gekartelrandde postale plakplaatjes zijn door de crisis ingehaald! Ik ben er altijd voor om innovatief-realistisch te denken en het frappeert mij al vele jaren dat boeren doorgaans niet verder komen dan het na-apen van wat hun buurman weer van diens buurman imiteert! Die het ook weer van een ander overgenomen blijkt te hebben. Dat valt onder de door mij zo dikwijls aangehaalde 'Wet van Behoud van Ellende'! Kort gezegd: terwijl de éérst met een noviteit startende agri-ondernemer zijn smartelijke monetaire Waterloo vindt, zijn er in zijn verre achterhoede nog altijd lieden die menen dat Zij een faillissement wel zullen kunnen ontlopen door blinde investeringen aan te gaan. Dat zien we dag na dag en jaar na jaar gebeuren. Cees Veerman werd op de zeer vette Hoekse Waardse klei geboren, maar een waarachtig landbouweconoom is hij absoluut niet. Wél iemand die al met de moedermelk meekreeg dat Grond in feite veel waardevoller is dan alle producten die erop geteeld worden bij elkaar. Daarom bestudeerde hij ook expliciet de langjarige ontwikkelingen in de handelsprijzen van grond. En hij promoveerde daar zelfs op! Daarom ook zet hij zich nu in voor de natuurontwikkeling en houdt hij onze grootste grondbezitter, Natuurmonumenten, al ruim drie jaar gegijzeld. Intussen verruigen en verrabbezakken al onze immaterieel kostbare natuurmonumenten en zijn die gronden noch voor echte natuur noch voor productieve landbouw meer geëigend. Maar Veerman weet als geen ander: grond is grond en de monetaire waarde daarvan zal blijven groeien. Zéker in een overbevolkt land als het onze! Daarom ziet het er dus erg zwart uit voor de toekomst van natuur, landschap. flora en fauna in ons land. Want om met Veerman te spreken: "natuur moet je vermarkten". De projectontwikkelaars staan al ongeduldig trappelend in de rij!

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer je voorbeeld van een fietser doodgereden en daardoor de pest (mijn woorden) aan boeren. Erg kort door de bocht. Citaat. Moeder en twee kinderen vinden dood in kettingbotsing tussen twee vrachtwagens. Hebben we nu ook de pest aan vrachtwagens. Vinden de mensen na beide voorbeelden dat we landbouw verkeer en vracht verkeer moeten verbieden? Jaarlijks vallen er meer doden in het "burger"verkeer dan in het landbouwverkeer, maar dat is toch geen reden om het verkeer te verbieden? Zo kan ik je nog wel meer vergelijkingen geven die mank gaan. Hier de laatste, Er gaan meer bejaarden dood dan kinderen, schaffen we nu bij wet de bejaarden af?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Zou me niet verbazen Jan. Lees maar eens wat er in mei 2007 in Vrij Nederland stond over Natuurmonumenten en Projectontwikkelaars/Vastgoedbeleggers! Sindsdien gijzelt Veerman de hele vereniging en geen enkel gewoon lid weet wat er zich allemaal afspeelt! Veerman kennende beloofd dat weinig goeds!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Han ik ben het helemaal met je eens. Boeren en natuur horen samen te kunnen gaan en ik heb mij er, zowel privé als vanuit de NB-poot van LNV, altijd voor ingezet om dit te stimuleren. Maar vanaf het aantreden van Braks op het departement telde de natuur alleen op papier nog mee en werden de boeren genadeloos in de grijpgrage klauwen van Rabobank en agri-industrie gedreven. Wie niet mee deed werd letterlijk materieel/financieel gewurgd! Alléén de moreel allersterksten hebben dat weten te overleven zonder zich in de megawaan te storten. En op termijn zullen dat ook de overwinnaars blijken te zijn. Want de "Groot is mooi en Veel is lekker-mythe" loopt nu al wel op haar eind en er gloort een toekomst waarin "Duurzaam" nog wel eens een heel belangrijk begrip kan blijken te worden. En er is tenslotte niks zo duurzaam als de natuur!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Juist, Han.

 • no-profile-image

  bla

  Gert is de AAP in de mouw van Herkauwer daar kun je weinig van verwachten

 • no-profile-image

  onno

  Persoonlijk denk ik dat de zaak even wat genuanceerder ligt dan aan te schoppen tegen agri-grootkapitaal en aan de andere kant kleinschaligheid en landschapsbeheer. Beiden dienen een doel.
  Landbouw zal wat regionaler moeten worden geproduceerd, maar dat kost wat tijd. Want het betekend het ontwikkelen van landbouwgebieden elders in de wereld. En daar past juist het agri grootkapitaal. Vergeet even niet dat er hele gebieden nog nauwelijks ontsloten zijn door enige vorm van infrastructuur.
  Daarnaast, denk ik en met mij meerderen in deze blog, dat Nederland zich niet voor dergelijke grootschaligheid leent. En vergeet nu maar dat de Nederlandse landbouw voor wereldmarktprijzen kant produceren.
  Moet je ook niet willen. In plaats van meer OVP's te creeeren kun je in samenwerking met consumenten, landbouwers gebieden in hun waarde laten, zodat iedereen er wat aan heeft. Daar staat tegenover dat misschien niet zozeer de eindprijs van het produkt hoger moet, maar wel dat de verkooplijnen vele malen korter moeten zijn. Dit bewerkstelligt dat het geld bij de juiste mensen terechtkomt en blijft.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Natuur en milieu is een uit de hand gelopen linkse hobby, het zou wel eens goed wezen om alle kosten hiervoor op een rijtje te zetten. De gemiddelde belasting betaler zou behoorlijk schrikken. Bovendien is het decadent om goede landbouwgrond om te zetten in natuur, met zoveel honger in de wereld. Figuren als Veerman en Winsemius praten alleen maar voor eigen portemonnee

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  de belasting betalers moeten eerst maar eens weten waar hun geld naar toe gaan. ze willen dan 18 miljard bezuinigen doe dat dan en stop het omzetten van landbouw gronden naar natuur. daar kun je al zoveel op besparen. en doe dan ook nog de nodige financiële steun aan natuur organisaties. waar ze ook wel wat aan mogen doen is het aantal ganzen per direct wel bijna mogen halveren. (ben benieuwd herkauwer hoe je dit verhaal weer eens in de grond stampt of niet) gegroet

 • no-profile-image

  De Grenswachter

  Veerman moet mooi in Frankerijk Gaan Spelen .pure GELDverkwisting Groene tereur.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  De VVD wik alles onder het asfalt en industrieterreinen stoppen. De PVV wil zelfs de natuurvolkstuinen van onze allochtone medelanders afpakken. Het CDA, geen commentaar.......

 • no-profile-image

  herkauwer

  In 2003 was Veerman verantwoordelijk voor de ruiming van hobbydiertjes, waarbij kleuters, peuters, pubers, huismoeders, kloosterzusters en invaliden de grond in werden getrapt. Letterlijk! Moet er enig geloof gehecht worden aan zulk een vleesgeworden Mastodont?

 • no-profile-image

  van dierlijke mest kunstmest maken omdat het

  winsenimus was destijds de onderbouwer met stellingen van de dierlijke meststoffenwet die er toe moet lijden dat er minder dierlijke mest rechtsreeks op het land komt ;deze wet is kunstmest minend.heden ten dage wordt er in veel dierlijke mest en co vergisters mest verwerkt tot water en kunstmestachtige reststromen,die nog net niet officiel zijn toegelaten als zijnde ,,kunstmest".
  Is dit DUURZAAM? van dierlijke mest kunstmest maken via wet geregeld.
  De uitbetaalde lonen van natuur clubs zijn ook niet echt duurzaam;daarom stel ik voor dat deze mensen die werkzaamheden gratis moeten uitvoeren eerdat deze de mond open doen.

 • no-profile-image

  natuurhater

  Maak ''t Effe ,De geplaatste bericht 13.05 van 500 miljoen is alleen voor natuur monumenten , heb het niet over al die andere natuur clubs wat die jaarlijks kosten . Wat die 40000 ha gaat kosten laat ik in het midden , wat ik wel weet is dat de aankoop kosten voor realiseren EHS nog zeker 10 miljard EURO gaat kosten dit stond al op een forum . GEGROET UIT BETROUWBARE BRON

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Klopt Marlies, ze zijn zelfs al in Den Haag gesignaleerd!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Vergeet het Hamstra. Veerman ging juist in zijn eigen woonplaats in de gemeenteraad om te zorgen dat daar géén natuur werd aangelegd. Daar heeft hij nl. zijn eigen boerderij.

 • no-profile-image

  realist

  We hebben de laatste 30 jaar maar 1 goede min. op LNV gehad en dat was Braks sprekend en handelend realistisch met een boerenhart.De rest bakten er weinig van.Van Veerman kregen we mooi het mes in de rug en nog steeds zoals blijkt.

 • no-profile-image

  koetje

  Mag ik een teiltje?

 • no-profile-image

  a hamstra

  beste veerman , goed voorbeeld doet goed volgen , geef je bezittingen terug aan de natuur,
  lever samen met pieter je bijverdiendsten in. verhuis na de oostervaardeplassen, en zie dat je samen, met de dieren de winter door komt.
  wij zullen ons aan je afspraak houden. niet bij invoeren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Realist, Braks een goede minister? De grootste zelfverrijkende draaikont zul je bedoelen. De man die tijdens een ministerraad over de beperking van de intensieve veehouderij persoonlijk zijn brabantse trawanten inlichtte zodat gemeentehuizen hun loketten nog tot 2 u 's nachts open hielden om bouw- en uitbreidingsvergunningsaanvragen in te dienen. Daaraan danken we nog steeds het teveel aan bioindustriebedrijven, ondanks de beestachtige saneringsruimingen in 1997 en 2003. En wie heeft er het meest van geprofiteerd? Het stallenbouwbedrijf Braks uit Odiliapeel, van de vader en broer van die 'goeie minister '. Een maffiosi. Een boef. Een struikrover! Bah!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  HUP CDA , op naar de 0 zetels

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagertje, zag ik jou eergister niet gewapend langs het Schildmeer tusen De Pauwen en Volssenbult sluipen, op jacht naar vleugellamme Nijlganzen? Anders was het iemand die verduveld veel op jou leek. Lederhose, gemzenpluimpje Undsoweiter. Cees Veerman riep en paar jaar geleden ook 'natuur moet je vermarkten!' Die moet dus niet met Donner aan tafel, maar gewoon opgenomen worden in een inrichting voor besefgestoorden. Nét zoals die gefrustreerde LNV blablablaag!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er moet natuurlijk staan Vossenbult.

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer. Als >natuur vermarkt< moet worden, waar wachten de boeren dn nog op. Niet wachten op Veerman, maar er zelf tegen aan gaan en het voortuw nemen. Niet d eoverheid of SBB is gebruiker van natuur, maar de burger / consument is gebruiker en koper. Waarom niet zoeken naar hoe de burger te bereiken en zijn eten koppelen aan natuur bescherming.

 • no-profile-image

  bla

  Konsumptiegoederen en vakanties ;daar drijft de economie toch grotendeels op of is er nog meer?

 • no-profile-image

  jagertje

  Sommige dingen in maatschappij zijn heilig. Daar is voor gestreden, daar hebben mensen have en goed voor over gehad. Die geef je dus niet weg onder invloed van lastige omstandigheden of bepaalde angsten.''-----Aldus Veerman----
  Volgens mij kan Veerman beter een keer met P.H. Donner aan tafel om de afbreuk van al onze sociale voorzieningen aan de kaak te stellen.
  Daar is hard voor geploeterd en dat wordt nu gewoon weg gegeven, lees verkwanseld!
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  herkauwer

  Han, ik zit even hardop te denken. Zowel voor boer, voor burger als voor de natuur en het landschap zou het een pure win-win situatie kunnen zijn als er, in plaats van de vreselijke LOG's en andere vormen van agri-mainports waar (op projectontwikkelaars en bankiers na) geen enkel weldenkend mens op zit te wachten, juist veel meer zou worden ingezet op een op het gemengde bedrijf gelijkende vorm van regionale landbouwkundige bedrijvigheid. Dus naast diverse vormen van veehouderij en akkerbouw, ook tuinbouw en fruitteelt. Dat zou dan op termijn kunnen leiden tot de terugkeer van landschappelijke mozaiekstructuren, waarin voor zowel boer, consument, het dierenleven als voor het landschap als belevingsfactor letterlijk voor elk wat wils te halen is. Door zich te organiseren in kleinschalige productie- en verkoopgemeenschappen zouden d.m.v. het Internet klantenkringen kunnen worden opgezet die rechtstreeks vanuit de verkooporganisatie bediend worden. Doordat er op deze wijze een aantal kostenverhogende schakels omzeild (oa transportkosten, veilingkosten, groothandel-tussenhandelmarges etc) worden en ook kosten voor regionaal vervoer e.d. drastisch beperkt kunnen worden, moet het mogelijk zijn om de producten tegen sterk concurrerende prijzen aan de clienten aan te bieden. Kwaliteit en versheid gegarandeerd en het voedsel is altijd afkomstig van vertrouwde adressen

 • no-profile-image

  Han

  Jeroen. Weekpakketten kan uiteraard, maar een afhaal adres voor de consument, die via de "zaak" van kantoor naar huis rijdt. Dit is een kwestie van overleg met je vast afnemers, die in mijn idee een extra service verdienen omdat ze zich voor lange tijd verbinden aan de producenten / afzet punten. Ik denk, dat er een mogelijkheid van Micro Finance moet komen voor klein investeerders voor kleine investeringen in boerderijen / tuinderijen, die bv een vorm van BV zouden kunnen hebben. Spaar rente in WEst Europa is 1 - 2 % en de Nederlandse vermogensbelasting is 1,2 % zie hier is een gat van 3 - 4 % als de lening van de bank komt. Hier kunnen beide partijen dus direct winst halen. Maar groter voordeel is burger is direct betrokken bij landbouw en zal inzien dat zon en regen van invloed is op zijn eten. Voor de boer zou de inbreng van buitenaf wel eens positieve invloed kunnen hebben op productie, managment en landschaps inpassing. Maar uiteraard is Internet bestelling een optie. Voor "over productie"denk ik aan het overdragen van dit surplu aan de voedselbank, waarbij misschien van de klanten een kleine + op de prijs kan / mag worden gevraagd. Er moet naast het terug winnen van de "macht" op het buitengebied ook een sociaal aspect zijn om steun (goedkeuring) van de overheid te krijgen.
  Eén ding is zeker we moeten het groot kapitaal zoveel mogelijk buiten ons erf en ons buitengebied houden. We hebben gezien wat het betekent als je ze toelaat, ze nemen de macht over en zien je als vrijwillige slaaf om hun ideaal haalbaar te maken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Teun, je hebt helemaal gelijk met die LOG's. Het is het kortzichtige antwoord van een overheid die haar ziel en zaligheid verkwanseld heeft aan het agri-grootkapitaal van investeringsbanken en grootindustrieelen. Onder het mom van agrarische activiteiten worden er straks enorme agri-industrieterreinen midden in onze oude cultuurlandschappen geplempt. LOG's, die feitelijk al failliet zijn op het moment waarop ze in gebruik worden genomen. Want er is niks duurzaams aan zulke vreselijke wangedrochten en....inderdaad....ze haken alleen maar in op de schokopmentaliteit van consumenten die voor een dubbeltje een bord vol eten willen kunnen kopen. Liefst zelfs voor nog minder!

 • no-profile-image

  gert

  Er is genoeg natuur in Nederland,meer dan ooit

 • no-profile-image

  HANS

  Absoluut is er teveel natuur in Nederland Gert . 30 % natuur , al dan niet van natuurorganisaties hebben we hier in dit hopeloos verdeeld land . De EHS moet de prullebak en de nog niet ingerichte gebieden ook en laten we herkauwer er ook maar erbij doen . Op geruimd staat netjes . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  Han

  Beste Herkauwer daar ben ik me van bewust. Maar demacht behoeft niet teliggen een stel "schreeuwers" in de randstad. Als boeren en burgers (plattelanders) de koppen bij elkaar steken hebben ze een grotere macht dan de rest van Nederland, die nu beslist over hun achtertuin (platteland). voor mij wonen er op het platteland meer niet boeren dan boeren, maar demeeste van die mensen hebben wel roots met dat gebied waar ze wonen en zijn dan ook net zo afwijzend vaak dan de boeren over al de regels en natuurbeheer wetgeving dan de boeren. ik ben en blijf van mening dat heel Nederland door een elite groep uit de randstad of daaraan gekoppeld wordt geregeerd en we pikken dit allemaal maar als vanzelfsprekend en >democratisch<.
  Wat er vandaag in Arnhem is gebeurd is in mijn ogen ook niet democratisch. Laten we wel zijn 5000 CDA leden hebben beslist over welk kabinet de komende 4 jaar de dienst gaat uitmaken. Volgens mij hebben we in juni gekozen en het mandaad gegeven aan de door ons gekozen mensen. Punt.

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer het gebied in Noord Drenteh waar ik beboren ben, is een gedreven samenwerking tussen burgers en boeren om natuur elementen in ere te herstellen. Waarbij de boer zijn machines en kennis inzet en de burger zijn handen en netwerk laat wapperen, zo zijn zeer veel subsidies in deze dorpen terecht gekomen en niet bij de van bovenaf opgelegde plannen. Het kan maar er moet vetrouwen zijn in elkaars goede bedoeling. Herkauwer ik blijf uitgaan van het goede in de mens mede (burger)en de machtwelust van de bureaucraat / politicus.

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer. Willen we de grote machines weren van de wegen. Accoord maar zorg dan voor een financieel en sociaal plaatje zodat "kleine" boeren een leven kunnen leiden vergelijkbaar aan dat van de gemiddelde Nederlander. Hierbij moeten dan aantekenen dat we naar alle waarschijnlijkheid de slag op wereld markt verliezen. Geen punt geeft minder landbouw verkeer bewegingen. Laten ik je zeggen dat ik de grote en hele grote machines uit landbouw overweging en verkees overweging niet vindt passen op de natte kleiige postzegel Nederland. Deze gigantische machines moeten inderdaad veel te vaak over de openbare weg om hun economische capaciteit waar te maken. je opmerking over onervaren chauffeurs wil ik niet ontkennen, maar is weer terug te brengen naar de factor kosten / opbrengsten. Misschien moeten we wel erkennen dat Nederland te klein is voor Landbouw moderne stijl.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nederland is niet per sé te klein voor 'landbouw nieuwe stijl' beste Han. De moderne land- en tuinbouw zou zich echter wel moeten realiseren, dat alles zijn maat dient te hebben en dat onze - inderdaad vaak letterlijk postzegelkleine- productiepercelen zich niet lenen voor materieel dat voor eindeloos uitgestrekte landerijen zoals prairies en steppengebieden gemaakt is. Gebruik van zulk lomp en loodzwaar materieel is bovendien de pest voor onze veelal weinig draagkrachtige bodem en drijft ook de kosten waanzinnig hoog op. Want iedere in het materieel geinvesteerde cent zal hoe dan ook uit die postzegelculturen terugverdiend moeten worden! Niemand kan mij wijs maken dat dit een economisch verantwoorde handelswijze is.

 • no-profile-image

  rose both

  Inderdaad Spotvogel, daar snij je een belangrijk punt aan: ons land is een zeldzame postzegel, maar ik zou het ook een cruciaal radertje noemen in het hele grotere verband. Nederland is belangrijk vanwege de geografische ligging, en de geopolitieke,maar ook de praktische gevolgen daarvan. Nederland zeer centraal - niet alleen omdat het tussen Engeland en Duitsland in ligt, en vlakbij Frankrijk, een intussen een Scandinavische inslag heeft.

  We maken deel uit van een groter geheel en spelen daarin een belangrijke rol.

  De kunst van de toekomst is het integraal denken. Je ziet nu nog grote stofwolken waarin de landbouweconomen om de macht strijden met de geitenwollensokken, die niets van de economie willen weten. De global players in de handel, de Unilevers,die de distributie in handen hebben, en de vele toeleverende industrieën die allemaal willen meeliften op de basisbehoeften van de mens.

  tussen producent en consument is een heel lange keten ontstaan van creatieve geesten die simpele complete produkten zoals melk en graan uit elkaar halen en van de elementen nieuwe produkten maken die tegen grof geld wereld wijd verkocht worden.
  De grote dure tractoren zijn maar een onderdeel van het hele conglomeraat aan industrieën dat hangt om de nek van de landbouw, dat boeren opdrijft tot steeds meer produktie en steeds meer bedrijfseenheden zodat de kosten van het hele circus daarover uitgesmeerd kunnen worden. En almaar wordt druk uitgeoefend op de boeren. De sterke mannen onder aan de hele pyramide. Maar de druk kan ook te hoog worden. Op de boeren, op het hele systeem ook.

  De landbouweconomen van het kaliber Veerman komen van de klei en gedragen zich als klei:stug!

  Nederland heeft mensen nodig die in verbanden kunnen denken. De universiteit van Harvard heeft zo iemand . Hij noemt zijn werk freakonomics, omdat hij niet cijfert met netto en bruto opbrengsten, maar nadenkt over oorzaken en gevolgen in maatschappelijke ontwikkelingen.

  Pas als dat gebeurt en als iedereen daar kennis en ervaring in brengt komen we verder. Dit wordt ook wel "out of the box " denken genoemd.

  Je ziet dat overigens al ontstaan bij de IG Nobel prijzen: er komen beloningen voor zogenaamde gekke ideeën die toch tot nadenken stemmen.
  Het internet is daar een goed medium voor.
  Velen die hier aan dit forum bijdragen kunnen heel goed out of the box denken.
  Laten we vooral zo door gaan.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Dat zeg je goed Spotvogel. NM laat alle natuur naar de mallemoer gaan en straks verkoopt Veerman de hele handel voor woekerprijzen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Han, we zijn het roerend eens over de onbetrouwbaarheid van politici en ambtelijke bureaucraten en over het productief-positieve van goede samenwerking tussen boer en burger. Het landbouwverkeersprobleem zal rond Meshovsk wel minder prangend zijn dan op ons kleinschalig en overbevolkt wegennet. Vorige herfst/winter liep er ook al een forum over landbouwtrekkers versus de verkeersveiligeid. Die machines kunnen steeds sneller rijden terwijl er vaak totaal onbekwame en overdreven haastige chauffeurs aan het stuur zitten. Daardoor neemt het aantal ernstige ongelukken zorgwekkend toe. Het gros van die ongelukken is te voorkomen door zwaardere eisen te stellen aan maximum snelheden, bevrachting en rijbevoegdheid. Want het is en blijft van de zotte dat trekkers die vét boven de 50km/u halen zwaar bevuild en overbeladen gebruik maken van de openbare weg. Met alle gevolgen van dien!

 • no-profile-image

  gert

  Willen wel weer meer landbouwgrond opofferen ,het is nooit genoeg bij deze mensen met risicoloze baantjes

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Han, dat wat jij schetst wordt al meer dan een halve eeuw in dit land geprobeerd en heeft alles bij elkaar miljarden overheidsgeld gekost. Toch kun jij zelf in deze fora lezen hoevéél boeren zich schandelijk uitlaten over de natuur. Neem alleen maar de ganzen, die blijkens een recent voorpagina-artikel in De Gelderlander volgens de boer vogelvrij verklaard zouden moeten worden! Ik spande mij vanaf 1972, uit hoofde van mijn werkzaamheden, nagenoeg dagelijks in om met boeren samen te werken op het gebied van natuurbeheer. En honderden collegae met mij. En ziet wat het uiteindelijk heeft opgeleverd. Weidevogels en honderden andere diersoorten zijn van Noordpolderzijl tot Drielandenpunt vrijwel uitgestorven, ons hele land is verworden tot met stallen volgeplempte overbemestte raaigrasweiden en maisakkers en wordt bevolkt door een boerenstand die luidkeels roept dat de natuur hén naar het leven staat. Jawel, dat is in Meshovsk waarschijnlijk niet voor te stellen, maar hier is het helaas alledaagse realiteit! Waarmee ik helemaal niet wil zeggen dat er niet erg veel boeren zijn die dit alles ook met lede ogen zien gebeuren en die de natuur en het leven een warm hart toedragen. Want ik houd me verre van stigmatiseren en beperk me altijd tot de feiten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Han, we zijn het helemaal met mekaar eens. Met onze bijna 17 miljoen inwoners zouden erg veel Nederlandse boeren en tuinders een goed in landschap, natuur en maatschappij ingepast bedrijf moeten kunnen runnen, waarop het levensvreugde en voldoening geeft om er te werken en waarin de toekomst niet zo onzeker is als deze nu al jarenlang is geworden, als gevolg van de altijdvoortrazende ratracetrein. Ik zie zeker wel toekomst voor het 'gemengd bedrijf nieuwe stijl', met kleinere afzetmarkten, meer risicospreiding en een beter gegarandeerd inkomen. Maar daarvoor is dan wel eerst een totale omslag in het denkpatroon nodig. Dat zou maar zo bij een grootbank als Rabo kunnen beginnen! Om het met wijlen Fons van der Stee te zeggen: "Wat nodig is, is léf!" En visie, uiteraard. Ok daaraan mankeert het namelijk al tientallen jaren!

 • no-profile-image

  Ans

  Boeren weten helemaal niet meer wat natuur is (vroeger misschien, maar nu niet meer). Ze zijn er alleen maar op uit om zoveel mogelijk varkens te fokken. Niet voor niets is de hele Peel verpest daardoor. Het is hoog tijd dat daar eens iets tegen gedaan wordt.

 • no-profile-image

  onno

  Han. Interessante gedachtengang en zal zeer zeker helpen bij het wederzijdse begrip, wat al een mooi poosje zoek is.

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer ik heb hoop dat r één deze dagen en voorbeld op het log komt van hoe de "kleine"boeren in de Oostelijke staten van Amerika voedselproductie, natuur en goede relatie met consument realiseren. Zou in Nederland ook mogelijk moeten zijn, zoveel consumenten in een parklandschap met boeren om de openplekken in te vullen.
  Waarom denken wij altijd, de arme wereld bevolking moeten eten en dat maken wij wel even ookal bevuilen w eons eigen nest! Ik krijg steeds meer afkeer van de zo geprezen VOC mentaliteit (lullen en zakkenvullen) tot de volgende crisis zich aandient.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Boerke, regionale markten kunnen in principe overal opgezet worden, maar ik ben ook niet gelukkig met het begrip 'cooperatie' omdat daar in het verleden bijna alles mee mis is gegaan. Ik bedoel te zeggen dat er in nauwe samenwerkingsverbanden gewerkt zal moeten worden om met succes iets duurzaams op poten te zetten. Zulke samenwerkingsverbanden moeten wérkelijk de belangen van de boeren en tuiders behartigen en niet, zoals LTO, er op uit zijn om over de ruggen van de boer en tuinder er zélf beter van te worden. Ik heb wel ideeen over hoe zoiets zou kunnen, maar die zijn te uitgebreid om in een forum als dit uiteen te zetten. Het lijkt mij erg nuttig om daarover eens te brainstormen met mensen die ook menen dat er vanuit de agrarische wereld zo snel mogelijk actie moet worden ondernomen om meer zeggenschap en profit te krijgen over en met het vermarkten van de eigen producten. Want de winsten die nu aan Jan en allemans strijkstokken blijven hangen, kunnen ook de boer-producent ten goede komen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Han ik ben het roerend met je eens. Vanoudsher waren in onze streken de boeren makers en onderhouders van natuur en landschap (dat als het ware automatisch ontstond als bijproduct van hun activiteiten) en als er op het tegenwoordige platteland - naast de reguliere agriproducten- iets duurzaam te vermarkten valt dan liggen er hier beslist grote kansen en mogelijkheden. Dankzij de landsbrede verstedelijking zijn er tegenwoordig bijna overal bevolkingsconcentraties binnen een redelijke straal rondom boerenbedrijven en dat zou voor boeren prima kansen moeten kunnen bieden om munt te slaan uit datgene wat zij jaarrond onbeperkt kunnen leveren: rust, ruimte, natuur, frisse lucht en artikelen van eigen land. Er zijn tal van methoden om het platteland voor de burger aatrekkelijker te maken, bijvoorbeeld door hen te laten participeren in het onderhouden van natuur en landschap. Dat gebeurd nu voornamelijk vanuit gesubsidieerde provinciale organisaties voor vrijwillig landschapsbeheer, maar die staan doorgaans weer mijlenver van de boer af. Dat zou dus doorbroken moeten worden.

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer. zie CSA (community supported agriculture) sites. Ik geloof in een systeem als daar beschreven.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Onno, het is inderdaad onzin om te denken dat ons kleine landje tegen wereldmarktprijzen kan produceren en bovendien een cruciale rol kan spelen in de wereldvoedselvoorziening. Je hebt gelijk dat het agri-grootkapitaal een belangrijke functie kan - of beter moet -gaan vervullen bij het ontwikkelen van duurzame voedselproductieprojecten elders op de wereld. Wij kunnen ons in west europa beter richten op een betere vermarkting van de producten, het drastisch inkorten van de vervoerslijnen (het is bijv van de zotte om Drentse melk naar Campina Boxtel en Brabantse melk naar Doc kaas in Hoogeveen te verslepen) en ons land leefbaar te houden voor de 17 miljoen inwoners die hier werken, wonen en zich ook nog wél moeten kunnen voelen. En daar passen mijns inziens geen rust, ruimte en mileuverpestende agri-megaprojecten in!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Zojuist het stuk gelezen in de Volkskrant, van de heren zakkenvullers. Moet nog even bijkomen van de gevoelens van walging die bij me opkwamen.

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer. Laten we Meshovsk even vergeten. Daar wordt voor groot boeren transport alleen 's nachts ontheffing gegeven. in Moskou Oblast is max. breedte 2,57 mtr voor landbouw machines. Even terug naar Nederland dat er nogal eens (te) jonge en (te) onervaren chauffeurs op trekkers zitten, zijn we het over eens. Alleen nu even terug naar dit fenomeen en de vraag "Waarom zitten zij op deze machines". Ligt hier het beleid van uitgeknepen voedselprijzen niet aan ten grondslag?? Verbiedt het landbouw verkeer en we zijn terug in de tijd van opa en erger, alleen nog koeien in de wei en niet op straat of stal, geen karretje op de zandweg, geen hooi thuis nee geen boeren verkeer.
  Hiervoor zijn enkele oplossingen denkbaar; 1. alle voedsel invoeren op Europoort, 2. alle landbouw verkeer met grote vrachtwagens af land naar verwerker.3. alle dieren op de Maasvlakte of Eemshaven terrein en voer aanvoeren per boot of per vrachtwagen en spoor. Dus op het land op de vrachtauto en dan per as naar de verwerker. Ik praat niet over de kosten die gemoeit zijn met deze oplossing, willen we zo goedkoop is er geen andere oplossing dan de huidige. De overheid heeft deze vorm gedicteerd met haar beleid en de overheid is door de meerderheid van de mensen gekozen. Ergo wie heeft ingestemd met dit beleid en is dus verantwoordelijk voor de gevolgen De Nederlandse bevolking of anders gezegd de Nederlandse Kiezer.
  Laten we dus niet steeds wijzen naar de man die het werk uitvoert, met de hem ter beschikking gestelde wet, regelgeving en financieën. Laten de bureaucraten eens te rade gaan bij zichzelf en de hand in eigen boezem sreken. Neemt niet weg dat ik ook niet blij ben met de ongelukken door landbouw verkeer op de veel te smalle plattelands wegen, waarbij een deel van de burgerij geen rekening (wenst te houden) houdt met de oogst problemen van de boeren. Ze vergeten dat het over HUN ETEN gaat, at zij graag onder de kostprijs ophun bord willen zien. Lukt dat in Nederland dan is er de mogelijkheid m het in een ex kolonie tegen een honger loon te laten maken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat gevaar is inderdaad niet denkbeeldig Jan. Ik vraag mij al heel lang af welke dubbelrol Veerman speelt bij Natuurmonumenten, want uitgerekend in het jaar waarin NM het eiland Tiengemeten in eigendom verwierf moest en zou Veerman voorzitter van het dagelijks bestuur van NM worden. Terwijl de man wijd en zijn bekend stond als een fervent natuurhater! Maar het was Janjaap de Graeff duizenden opzeggingen van leden waard om Veerman op het Schaep en Burghse pluche te hijsen. Daar moet dus wat achter zitten! Tiengemeten ligt maar een steenworp vanaf Veerman's akkerbedijf Korendijk BV, was eigendom van AMEV en wordt nu actief naar de mallebiezen geholpen met behulp van graafmachines, opstuwdammen, schotse koeien en poolse paarden. Een typisch Zuidwest Nederlands ecosysteem! De oorspronkelijke vette landbouwgrond wordt nu dus moedwillig verpauperd en Veerman weet als geen ander wat dit betekent voor de agrarische waarde van die gronden. In het verleden waren er al projectontwikkelaars geinteresseerd in het eiland en die wilden er een recreatiepark of een vliegveld aanleggen. En met geldwolven is het nét als met roest: zij slapen nooit!

 • no-profile-image

  Han

  Herkauwer. Mijn domicilie is Nederland. Ik weet dat er heel veel goedwillende mensen zoals u zijn die en de boeren en denatuur willen sparen. Helaas is de boer door de politiek gedwongen onze en zijn natuur geweld aan te doen. De invloedrijke heren moeten bij hun stokpaardje een financieel plaatje leggen en dan de politiek laten kiezen tussen (gemaakte) natuur zonder boeren of natuur + boeren. Bij het eerste komt dan wel de import van alle eten bij en valt de export weg. Ik ben van mening als we deze boekhouding uitvoeren we vermoedlijk komen tot een positief resultaat voor Natuur uitgevoerd door boeren waarbij voedsel voorziening gegarandeerd is. Helaas is het sparen van de kool en de geit een nagenoeg onmogelijke uitdaging.

 • no-profile-image

  Han

  Onno. Ik hoop dat het proces van "haat en nijd" al niet te ver is voort gewoekerd. We zullen van beide kanten een omslag maken. Het voordel voor d eboer is misschien wel dat de >bankrente< voor spaarders gelijk aan NUL is en dus is beleggen in je eigen voedsel productie/ retail wel een betere belegging dan AH aandelen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Han, waarom niet week paketten maken.
  Veel meer schakels pakken. Groente,fruit,vlees,zuivel. Maar je zit waarschijnlijk vast aan certificaat.
  Deze paketten bezorgen, door grote groep efficient rond te brengen en minimaal tijd verlies ipv winkel open hele dag. Alles via internet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Han, even inhakend op jouw bericht van 22.19u. De 'macht in het buitengebied' ligt allang niet meer bij de boeren maar is steeds sterker en ingrijpender overgenomen door banken (met de Rabo voorop), agri-industrieketens en projectontwikkelaars. Die macht terugwinnen lijkt wel zo goed als onmogelijk. Wél zou de slag om de gunst van de consument door de boeren/producenten kunnen worden gewonnen. Wellicht zelfs met glans. Maar daarvoor is het wél nodig dat boeren eindenlijk eens leren om écht met elkaar samen te werken. En om innovatief en ondernemend te gaan dénken. De tijd lijkt mij daar rijp voor te zijn.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Vergeet niet dat dat schetenverhaal ook uit Wageningen komt. Het is daar een beetje typische manier van "wetenschap" bedrijven. Een beetje van 1 + 1 = 2, dat niveau. Het schetenverhaal is ook bij elkaar "gewetenschapt" in een afgesloten ruimte. Men is niet in staat om te bedenken dat diezelfde methaan in de buitenlucht met andere stoffen in aanraking komt cq reageert. Maar ja...Wageningen. Binnenkort kunnen ze de mestwet niet meer houden en dan moet je wat anders bedenken hè?

 • no-profile-image

  Maak 't

  Met 500 miljoen red je het lang niet. Een veelvoud ervan komt dichter bij de waarheid.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Van dierlijke mest....enz, klopt dat dat Winsemius was betrokken bij de onderbouwing van de mestwet?

Laad alle reacties (76)

Of registreer je om te kunnen reageren.