Home

Achtergrond

Wetenschap vindt natuurlijke vijanden Tuta absoluta

Onderzoekers van Wageningen Universiteit hebben in natuurgebied Kinderdijk natuurlijke vijanden van de Tuta absoluta (tomatenmineermot) aangetroffen.

Enkele van de vijanden, bijvoorbeeld de roofwants en sluipwesp, bieden volgens de onderzoekers perspectief voor biologische bestrijding. Tuta absoluta is een zeer schadelijk mineermotje dat een grote voorkeur heeft voor tomaat, maar ook voorkomt bij de teelt van aubergine, paprika en aardappels. Tuta absoluta komt van oorsprong uit Zuid-Amerika waar ze zich de laatste decennia over het continent verspreidde.

In 2007 is Tuta absoluta voor het eerst in Europa waargenomen, en wel in Catalonië. In 2008 werd het mineermotje opnieuw gevonden in Spanje maar ook in Marokko en Algerije. In 2009 is de soort aangetroffen in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en het Midden-Oosten.

Voor Nederlandse telers is een nieuwe plaag een grote bedreiging omdat de sector probeert zoveel mogelijk residu-arm te telen, waarvoor minimale aanwending van gewasbeschermingsmiddelen nodig is. Residu-arm telen geldt als onderscheidend tegenover de vaak goedkopere Spaanse, Turkse en Marokkaanse productie.

Om te weten of de uitheemse soort ook in Nederland natuurlijke vijanden heeft, is Tuta absoluta als lokaas aangeboden aan Nederlandse fauna. Tomatenplanten met eieren zijn uitgezet, en al vrij snel bleken planten met veel rupsen als magneet te werken op predatoren. Een roofwants en sluipwespen bleken natuurlijke vijanden te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.