Home

Achtergrond 216 x bekeken

West-Australië produceert minder koolzaad

De deelstaat West-Australië oogst dit jaar hooguit 960.000 ton koolzaad.

Dat verwacht de Australian Oilseeds Federation (AOF), de brancheorganisatie van verwerkers van plantaardige olie. AOF heeft de oogstprognose met 105.000 ton verlaagd ten opzichte van de vorige prognose van 15 juli. Volgens AOF heeft het koolzaad veel te lijden van droogte.

Het heeft ruim een maand niet geregend in West-Australië. Er staat daar zo’n 130.000 hectare koolzaad (canola). AOF verwacht dat de opbrengst verder daalt als regen uitblijft.

In de deelstaten New South Wales en Victoria heeft AOF de oogstprognose verhoogd. In die deelstaten is genoeg neerslag gevallen. Maar West-Australië is de grootste producent van koolzaad op het continent.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) verwacht dat het verbruik van plantaardige olie stijgt. Dat duwt vooral de prijs van sojaolie omhoog, maar heeft ook een neveneffect op de koolzaadprijs. De vraag trekt aan omdat in veel landen steeds meer plantaardige olie moet worden gemengd met fossiele diesel. Bovendien daalt de productie van plantaardige olie, verwacht het USDA.

Of registreer je om te kunnen reageren.