Home

Achtergrond 1 reactie

Weet wat je weggooit

Niemand houdt van heffingen, en geen boer of tuinder zal zich kunnen vinden in alle uitgaven die de productschappen doen.

Het is echter kortzichtig louter op gevoel het productschap als een bureaucratische moloch af te doen bij de komende draagvlaktoets.

Dankzij de Wet op de Bedrijfsorganisatie uit 1950 ligt in Nederland een deel van de verantwoordelijkheid voor ontwikkeling en uitvoering van beleid bij het bedrijfsleven zelf. Het is een unieke constructie waarbij ondernemers zelf accenten kunnen verleggen in bijvoorbeeld hoe GMO-gelden worden verdeeld. Zonder productschappen blijven de regels met als enige verschil dat ze worden opgesteld en geïnterpreteerd door ambtenaren van een ministerie. De invloed vanuit de land- en tuinbouw is dan sterk beperkt en eenmaal afgeschaft, lijkt een terugkeer van de productschappen onwaarschijnlijk.

Critici hebben wel gelijk wanneer ze stellen dat productschappen best meer samen kunnen werken. De gedachte leeft al jaren ook onder de diverse bestuurders van de productschappen, maar feitelijk krijgt het streven nog weinig vorm. Met name de afbetaalde panden van verschillende productschappen zitten samenwerking in de weg. Het zou daarom terecht zijn wanneer een buitenstaander wordt aangesteld om het proces te versnellen.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    lol

    Lijkt et maar zo of doen de boeren de laatste tijd alles verkeerd volgens Agrarisch dagblad? Alle weblogs hebben een vleugje minachting naar de boer toe lijkt et wel

Of registreer je om te kunnen reageren.