Home

Achtergrond 299 x bekeken

Weersomstandigheden bemoeilijken binnenhalen stro

Stro van het land halen wordt moeilijker door de weersomstandigheden.

Akkerbouwers en handelaren hebben droog weer nodig. De kwaliteit loopt door de neerslag achteruit. De prijzen stijgen licht.

"Het stro verkleurt al op stam", zegt Willem Kooter van het gelijknamige fouragebedrijf in Hazerswoude-dorp. "Als het wordt gebruikt als strooisel of afdekmateriaal is dit niet erg, maar er zijn altijd bedrijven die blank stro willen kopen. Dat wordt nu minder voorradig en zal uiteindelijk meer uit het buitenland moeten worden gehaald. Hierdoor kan de prijs ook iets stijgen voor blank stro."

Het stro rot niet weg op het veld. "Beslist niet. Stro is sterk. Ik denk dat het uiteindelijk alles wordt verkocht." Van een panieksituatie is volgens Kooter absoluut nog geen sprake. "We hebben meerdere jaren gehad dat het niet vanzelf ging, maar alles komt altijd weer goed."

Ook bij Stouten Fourage in Bruinisse leiden de wisselvallige weersomstandigheden tot tegenvallende opbrengst en kwaliteit. "Boeren zijn eerder geneigd te hakselen met dit weer en willen schade aan de bodem voorkomen", vertelt een medewerker. "Ook willen boeren het land vrij hebben om mest uit te rijden."

Het is lastig om stro goed en droog van het land te halen. Bovendien is de kwaliteit nu al minder dan normaal. "We houden constant de weersvoorspellingen in de gaten.” Dit komt de stroprijzen niet ten goede. ”Voor goed stro moet meer worden betaald dit seizoen."

Of registreer je om te kunnen reageren.