Home

Achtergrond 188 x bekeken

Weer zigeuners Frankrijk uitgezet

Frankrijk heeft vandaag opnieuw zigeuners uitgezet.

Dit uitzetbeleid is bedoeld om hen uit zeer slechte levensomstandigheden te halen, aldus de Franse autoriteiten. Een vliegtuig met aan boord ongeveer 130 zigeuners vertrok van Parijs naar Roemenië. Iedere volwassene kreeg 300 euro mee en ieder kind 100.

Donderdag vloog al een vliegtuig met tientallen Roma naar Roemenië. Volgende week gaan nog honderden zigeuners het land uit. Diegenen die niet vrijwillig gaan, krijgen een bevel tot vertrek, waardoor ze binnen een maand moeten vertrekken zonder financiële vergoeding. Vorig jaar stuurde Frankrijk al ongeveer tienduizend Roma terug naar Roemenië en Bulgarije.

In Frankrijk geldt een speciale regeling die kort voor de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de EU in 2007 is ingevoerd. Daardoor moeten Roma drie maanden na aankomst in Frankrijk een verblijfsvergunning aanvragen of vertrekken. Het hele bureaucratische proces rond de vergunning kan maanden duren. In die periode zijn de zigeuners illegaal in Frankrijk en kunnen ze dus elk moment het land uitgezet worden.

De bepaling was het werk van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en huidige president Nicolas Sarkozy. Hij treedt harder op tegen illegalen dan zijn voorgangers. Bijna een jaar geleden liet hij een geïmproviseerd tentenkamp bij de havenstad Calais, ook wel 'de jungle' genoemd, met de grond gelijkmaken. Bijna driehonderd migranten werden opgepakt, van wie de meesten na enkele dagen alweer vrij waren en terugkeerden naar Calais.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.