Home

Achtergrond 3 reacties

Week 34: vriendelijk en vast marktbeeld

De wat positievere tendens op de markt van eieren die vanaf het begin van deze maand aarzelend werd ingezet krijgt deze week opnieuw een vervolg. De vraag naar eieren is vast en het beeld oogt redelijk vriendelijk.

Wat dat betreft beantwoordt de huidige markttendens aan het seizoenpatroon dat meestal na de vakantieperiode zichtbaar is. De vakantie in de regio zuid loopt weliswaar nog, maar is in de rest van Nederland na deze week weer voorbij. Dat is te merken aan de vraag naar eieren, want in de regio’s waar de vakantie ten einde loopt is de herbevoorrading in volle gang.

De vraag is dus goed en doordat men het gevoel heeft dat het aanbod van eieren zeker niet al te ruim van omvang is, heeft dat gevolgen voor de prijzen, want die lopen weer verder op. Het aanbod zou niet zo groot zijn vanwege de vele ruimingen, maar zeker ook door de omschakeling naar alternatieve vormen van leghennenhouderij, waar toch de nodige tijd in gaat zitten.

Opfok kooihennen die nu op legrijpe leeftijd in de traditionele kooisystemen geplaatst worden, zullen zeker nog 12 tot 14 maanden eieren leggen en daarna nadert de datum waarop het verbod op het houden van deze kooihennen ingaat, toch erg snel. Dat betekent dus dat het aantal kooibedrijven die nog moeten omschakelen, vanaf het laatste kwartaal van dit jaar wat sneller zal gaan oplopen.

Terug naar het huidige marktbeeld valt op dat ook de eiproducten industrie redelijke hoeveelheden eieren afneemt. De vraag vanuit derde landen is er ook nog, maar neemt vanwege de oplopende prijstendens nu toch wel wat af.

Al met al, een vriendelijk en vast marktbeeld.

(Bron: PPE)

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kip

  eej derk wat is er aan de hand volgende week zijn de kooieieren duurder als de scharreleitjes, schijnbaar zijn er al te veel bedrijven omgebouwd en dan krijg je dat met die voorlopers (ombouwers).
  Een eerlijke prijs opgeven voor de scharrel is ook niet nodig omdat die toch allemaal een kontract hebben en dan doet de NOP prijs er toch niet toe.

 • no-profile-image

  boer

  matje let is op voor de kleine eieren beuren wij al net zo veel als voor de scharreleieren, waarom dan overstappen???

 • no-profile-image

  Tonny Hospers

  Dan stapt U toch niet over, meneer Boer te Kiek Uut.

Of registreer je om te kunnen reageren.