Home

Achtergrond

Week 31: vraag en afzet vleeskuikens redelijk

De markt van vers kuikenvlees staat volgens handelaren en slachterijen duidelijk in het teken van de vakantie periode. De vraag en afzet liepen ondanks de start van de vakantie tot en met eind juli, begin augustus nog redelijk goed door, maar men vreest echter wel dat deze situatie op de korte termijn kan wijzigen in een meer tegenvallend beeld. Dat geldt dan vooral voor de versvraag van Nederlandse en Duitse retailers.

Op zich is dat niet bijzonder, maar het is wel te hopen dat deze periode niet al te lang gaat duren. Het aanbod is weliswaar nog normaal van omvang, maar gezien de toch wel redelijk hoge opzet van juni, wordt wel verwacht dat het aanbod vanaf nu wat gaat oplopen.

Daar komt nog bij, dat de kuikens bij de huidige gematigde temperaturen toch weer wat sneller aan gewicht winnen, dan in de afgelopen warmere perioden. Dit draagt er uiteraard ook aan bij dat er weer meer kilogrammen kuikenvlees op de markt worden aangeboden.

Wat dat betreft zou het welkom zijn als de opzet van vleeskuikens de komende maanden wat getemperd wordt om in ieder geval te voorkomen dat de sector in zwaarder weer terecht gaat komen.

Er wordt op dit moment nog niet bijzonder veel extra product ingevroren, maar dat zal bij een oplopend aanbod snel kunnen veranderen. Punt is dat naast de versvraag, ook de afzet van diepgevroren product langzaam aan wat aan het afnemen is, zodat het hele marktbeeld toch iets minder positief oogt dan in de afgelopen periode zichtbaar was.

De prijzen lijken voor het merendeel nog wel te stabiliseren, maar men zou toch wel meer problemen ondervinden om het peil van de afgelopen periode te blijven vasthouden. Dit laatste zou vooral voor de prijzen van kuikenbouten gelden, want die staan, onder invloed van de wat tegenvallende vraag vanuit Oost Europese landen wel wat onder druk.

Naast de wat tegenvallende interesse en het dus mogelijk wat oplopende aanbod, staat ook de afzet naar derde landen wat onder druk. In het Verre Oosten geldt dat bijvoorbeeld in het bijzonder voor de afzet van vleugelpunten en ook de ontwikkeling van de koers van de Euro ten opzichte van de Dollar speelt exporteurs op dit moment bepaald niet in de kaart.

Al met al is men over het huidige marktbeeld op zich nog wel redelijk te spreken, maar men is er verre van gerust op, dat deze situatie op termijn zo zal blijven. Voor de kuikenmesters zal het bepaald niet als muziek in de oren klinken, dat ingewijden verwachten dat de voerprijzen op termijn ook weer gaan oplopen.

De “vrije” marktprijs voor lichte kuikens was vorige week met € 0,02/kg opgelopen, maar is deze week onder invloed van het huidige marktbeeld niet gewijzigd. De prijzen van de zware kuikens zijn naar beneden bijgesteld en noteren deze week € 0,93/kg. De basiscontractprijs voor levering komende stabiliseerde op € 0,73/kg.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.