Home

Achtergrond 194 x bekeken

Watersnood Pakistan treft 3 miljoen mensen

De overstromingen in Pakistan hebben zeker drie miljoen mensen getroffen.

Dit zei vandaag een woordvoerder van het kinderfonds van de Verenigde Naties, Unicef, in Islamabad. Het Internationale Rode Kruis verhoogde maandag de schatting van het aantal getroffen mensen van anderhalf naar 2,5 miljoen.

De overstromingen in de noordelijke helft van het land hebben aan naar schatting 1500 mensen het leven gekost, vooral in het bergachtige noordwesten. In de noordwestelijke Swatvallei zijn 27.000 mensen door het water geïsoleerd geraakt, inclusief vijftienhonderd toeristen. Reddingswerkers pogen dinsdag de streek te bereiken, meldde de BBC op gezag van de Pakistaanse autoriteiten.

De buitensporige regens zijn volgens meldingen van dinsdag van de BBC opgehouden, maar de autoriteiten vrezen dat nu veel ziektes zich verspreiden. Het plaatselijk hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Pakistan, Ahmed Farah Shadoul, zei dat vooral kinderen gevaar lopen aandoeningen op te doen.

Bovendien heerst op veel plaatsen een tekort aan voedsel en is het drinkwater vervuild als gevolg van de overstromingen. Ook is er antigif nodig voor mensen die door slangen zijn gebeten, zei de WHO-man.

Islamitische liefdadigheidsinstellingen, waarvan een deel banden onderhoudt met of geldt als dekmantel van militanten, zijn begonnen met hulpverlening. De overheid beslist dinsdag of het om internationale hulp vraagt.

President Asif Ali Zardari is momenteel op staatsbezoek in Europa. Hij spreekt onder meer met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron.

Zardari ligt in eigen land onder vuur vanwege zijn onvermogen om belangrijke zaken als de voortdurende grootschalige stroomstoringen in het land op te lossen. Zardari staat bekend als een van de meest corrupte mannen van Pakistan. Zijn bijnaam Mr. 10 procent verwierf hij omdat hij jarenlang 10 procent van contracten en steekpenningen in eigen zak stak wat hem volgens politiebronnen zeker een miljard euro opleverde. Hij zat elf jaar in de gevangenis vanwege onder meer smeergeldaffaires.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.