Home

Achtergrond 1 reactie

Waterschap: grote schade in oosten van land

In het oosten van het land is forse schade als gevolg van de extreme neerslag, maar landelijk lijkt de weerschade nog mee te vallen.

In de Twente en de Achterhoek traden beken buiten hun oevers en staan landereijen onder water. Dat is eveneens het geval in de omgeving van Apeldoorn.
Volgens Waterschap Rijn en IJssel is de schade aan de landbouw groot. Koeien kunnen op overstroomd gebied soms weken niet terug de wei in. In Lievelde is in augustus tot nu toe 274 millimeter regen gevallen.
Tuinders in het Westland zagen soms de goten overlopen terwijl bliksem hier en daar zorgde voor inductieschade, aldus verzekeraars. De schade voor akkerbouwgewassen is nog onduidelijk.
Interpolis kreeg volgens schade-expert Adri Witlox 50 meldingen met een voorlopig schadebedrag van zo’n 4 ton. ”Het zijn vooral glastuinders die getroffen zijn. Ze zagen goten overlopen en soms kwam het water tot in de kas.” De schade op akkerbouwgewassen kan door de Onderlinge Weerschadeverzekering nog niet worden geschat.
Concurrent Agriver noteerde bijna 20 meldingen, maar kan nog geen indicatie van het schadebedrag geven. ”Eigenlijk valt het reuze mee”, aldus een woordvoerder van Agriver. ”Bij een beetje hagel ligt het aantal schades al snel ver boven de 100.” In Overijssel stortte een leegstaande boerderij bij Kamperveen in.
De extreme neerslag ging gepaard met storm die vooral langs de kust raasde. Het KNMI heeft windstoten gemeten van 80 tot 100 kilometer per uur. Waterstanden stabiliseren zich nu volgens de waterschappen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Behoorlijk interessant die uitspraak van Agriver; "het valt reuze mee". Ik ben natuurlijk enorm benieuwd of bedoeld wordt dat de wateroverlast meevalt, of dat dit veroorzaakt wordt door de voor Agriver gunstige polisvoorwaarden. Het geven van een antwoord hierop lijkt me nou een echte (onderzoeks)opdracht voor een agrarisch journalist. Ik laat me verrassen..........

Of registreer je om te kunnen reageren.