Home

Achtergrond 277 x bekeken

Waarde van euro daalt tegenover dollar

De waarde van de euro daalt ten opzichte van de Amerikaanse dollar en het Britse pond.

De euro is nu 1,27 dollar waard, tegen 1,31 dollar een week geleden. De daling komt onverwacht: tot en met woensdag waren het de VS, het Verenigd Koninkrijk, China en Japan die zwakke cijfers rapporteerden. Voor de export is een lagere waarde voor de euro voordelig.

Donderdag bleek dat de industriële productie in de Europese Unie in juni 0,1 procent is gedaald ten opzichte van een maand eerder. Op jaarbasis ligt de productie meer dan 8 procent hoger, aldus de Europese Commissie, maar investeerders "kopen"dit niet: feit blijft dat industriële productie meestal in ontwikkeling voor loopt op de rest van de economie.

Royal Bank of Scotland denkt dat Amerikaanse cijfers snel het tij kunnen keren. Wel is de kans reëel dat de euro in waarde daalt ten opzichte van de Scandinavische munteenheden. Deze economieën staan er goed voor en kunnen eerder kiezen voor het verhogen van de basisrente. Als de rente stijgt, wordt de toevoer van de munteenheid beperkt.

Ondertussen is de drie maanden Euribor-rente die banken elkaar berekenen geklommen tot 0,899 procent. Leningen zijn vaak aan de Euribor gekoppeld. Het jaar werd aangevangen met een renteniveau van 0,7 procent. De stijging is echter goeddeels voorbij denkt ING Bank, die voor het einde van het jaar rekent op een rente van ongeveer 1 procent.

De reden dat de rente volgens de bank niet daalt naar oude niveaus tussen de 0,6 en 0,7 procent, is dat banken minder makkelijk liquiditeit kunnen ophalen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Als de economie aantrekt, zal de ECB-rente opgetrokken worden, en indirect daardoor ook de Euribor-niveaus.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.