Home

Achtergrond 325 x bekeken

Vrijwel alle graan geoogst, kwaliteit is goed

Vrijwel al het graan is geoogst. De tarwe is van goede kwaliteit.

In de laatst aangevoerde gerst is schot geconstateerd. Daarbij kiemen de graankorrels, waardoor de gerst niet meer kan worden verwerkt tot mout voor de bierproductie.

De graancollecteurs hebben een uitzonderlijk druk weekeinde achter de rug. "Het was een topaanvoer", zegt Aart den Bakker, manager Plantaardige Afzet bij Agrifirm. "In Flevoland stond vrijdag nog zo’n 70 procent van de tarwe op het land. In het Noorden was 70 procent al geoogst. Nu is vrijwel alles geoogst. Ik sta versteld van de oogstcapaciteit. Er staat her en der nog wat zomertarwe."

Volgens Den Bakker is de kwaliteit van de tarwe goed. "De valgetallen zijn goed, wat betekent dat er nog geen schot is ontstaan. Het hectolitergewicht zit gemiddeld op 75 kilo. Dat valt binnen de normen voor bakkwaliteit. Vorig jaar was dat 78 kilo, maar toen waren de opbrengsten hoger. De tarwe bevat gemiddeld ruim 11,5 procent eiwit. Dat is meer dan vorig jaar. Maar dat zie je altijd. Als de opbrengst lager is, valt het eiwitgehalte hoger uit."

De kilo-opbrengsten liggen wat lager dan vorig jaar. Den Bakker: "Er zijn nu percelen waar 11 ton tarwe per hectare is geoogst. Maar op dat soort percelen is vorig jaar wel 11,5 tot 12 ton geoogst."

De opbrengsten bij de gerst zijn wisselend, vindt Den Bakker. "Op de zand/dalgronden is door de droogte de gerst achter gebleven waardoor het volgerstpercentage daalt. Dat betekent dat minder gerst brouwwaardig is. Afgelopen weekeinde kregen we partijen gerst met schot. Die is niet meer geschikt voor de moutproductie."

Het graan is vochtiger geoogst dan in andere jaren, constateert Den Bakker. "Daardoor hadden we intern meer transport om al het graan te kunnen drogen."

Bij CZAV is 90 procent van het graan de weegbrug gepasseerd, zegt Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen bij de coöperatie. "Telers brengen nu nog graan wat al wel is geoogst maar nog niet is aangevoerd. In ons werkgebied is nu vrijwel alle graan geoogst."

De kwaliteit is goed, stelt Fieman. "Wel hebben we hier en daar wat schot gevonden afgelopen weekeinde. Het gemiddelde hectolitergewicht van de tarwe zit rond 77 kilo dit jaar. Vorig jaar was dat 79 kilo, maar toen waren de opbrengsten hoger. Het eiwitgehalte zit tussen 11,5 en 12 procent. Dat was vorig jaar rond 11 procent."

Of registreer je om te kunnen reageren.