Home

Achtergrond 472 x bekeken

Vrijstelling voor middelen tegen Erwinia en aaltjes in bollenteelt

Het ministerie van LNV heeft tijdelijke vrijstellingen verleend om enkele niet toegelaten middelen in te zetten in de bollenteelt. Het gaat om de middelen Formaline en Monam Cleanstart.

Formaline (een oplossing van formaldehyde) mag worden ingezet in dompelbaden, ter bestrijding van de bacterieziekte Erwinia chrysanthemi bij hyacinten. De vrijstelling geldt van 1 september tot en met 31 oktober.

Het middel mag tevens worden gebruikt in de lelieteelt, om plantparasitaire aaltjes tegen te gaan. De vrijstellingsperiode loopt hier van 1 december 2010 tot en met 31 januari 2011.

Een derde vrijstelling is verleend voor het grondontsmettingsmiddel Monam Cleanstart (werkzame stof: metamnatrium), ter bestrijding van stengelaaltjes in de bloembollenteelt. Deze vrijstelling is geldig voor de komende vier maanden.

Zonder de vrijstellingen zouden de genoemde teelten aanzienlijke schade oplopen, aldus de toelichting van LNV bij het besluit. In alle drie de gevallen zijn weliswaar alternatieven beschikbaar, maar die zouden beduidend minder effectief zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.