Home

Achtergrond 218 x bekeken 8 reacties

Von Braun: internationaal fonds nodig voor graanmarkt

Er moet een internationaal graanfonds worden opgericht om de nadelige gevolgen van speculatie op de graanmarkten tegen te gaan.

Zo’n fonds zou de beschikking moeten hebben over 20 tot 30 miljard dollar (16 tot 24 miljard euro).

Dat zegt agro-econoom Joachim von Braun van de Universiteit van Bonn in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel. Volgens Von Braun kan een internationaal fonds grote prijsschommelingen voorkomen. "We hebben dringend een regulering nodig van de agrarische markten, vooral voor de speculanten. Het graanfonds kan ingrijpen als de prijschommelingen te groot worden."

Volgens Von Braun kan met dat geld de helft van de wereldwijde reserves aan tarwe, rijst en mais worden opgekocht. Het fonds voorkomt dat landen zelf maatregelen nemen, zoals het Russische exportverbod voor graan. "In plaats van een goede globalisering krijgen we dan nationale maatregelen die heel veel geld kosten."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  wat interesseert het die lui nu wat de boeren verdienen? Met deze prijzen stijgen de consumenten prijzen en worden de burgers geraakt. Dan worden ze wel wakker daar! Maar daar moeten ze maar mee om leren gaan > geen landbouwbeleid = sterk fluctuerende prijzen voor de burger. voor 50 euro per europese inwoner zijn ze nu verzekerd van voldoende voedsel tegen betaalbare prijzen.

 • no-profile-image

  janzondervrees

  Ook graan van het land hoort betaald te worden. € 0,17-0,18 is nog goedkoop.
  Voor minder kun je niet eens een combine betalen om te oogsten. Maar zonder graan wordt het ook moeilijk om fatsoenlijk uien, aardappelen en bieten te telen.

 • no-profile-image

  dennis

  Toch vreemd dat zo'n lui enkel van zich laten horen bij prijs stijgingen nooit bij de crimineel lage prijzen die we de voorbije jaren gekend hebben.Het is dus toch waar dat (volgens inkoper groot supermarktconcern) bij de boer voor zo'n mensen het water tot aan de lippen moet staan!!! Gelet op de teeltkosten zou vandaag de prijs niet onder de 180 € mogen komen wil de boer een vergelijkbaar inkomen genereren t.o.v. de gewone burgerbevolking. In de jaren '80 kon 200€ wel en dazn was een brood veel goedkoper dan nu, een bakker mag dus wel verdienen, een boer niet.

 • no-profile-image

  pietje

  Laat de akkerbouwers eindelijk eens lekker profiteren. Alles is al duurder geworden. Niemand werkt zo goedkoop als wij boerkes. Dat fonds hebben wij boerkes niet nodig. De graanprijzen moeten gewoon omhoog, anders blijven wij voor eeuwig boerkes.

 • no-profile-image

  Hans

  Één fonds, dat de mogelijkheid heeft om de helft van de wereldwijde graanvoorraad te controleren?
  Ik hoef er niet lang over na te denken, maar al mijn haren gaan overeind staan!
  Need I say more?

 • no-profile-image

  jan

  blijkbaar is de prijs belangrijker dan de boeren; 500 euro is de prijs om kleine boeren in de derde wereld te motiveren

 • no-profile-image

  ikz

  zorg nou gewoon da boeren een goede prijs voor hun produkten krijgen!!!!!!!!!

  of zijn andere zaken als eten belangrijker?

 • no-profile-image

  gaatze

  Ik wil niet pessimistisch zijn, maar wie gaat dat fonds beheren? Hoe wordt het graan vervolgens verdeeld? En werk zo'n opkoopregeling dan niet prijsopdrijvend? Ik vind deze von Braun niet echt een hoogstaand figuur. Of zie ik dit verkeerd?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.