Home

Achtergrond

Vier besmette bedrijven vrij van salmonella Java

Vier van de dertig vleeskuikenbedrijven, die besmet waren met salmonella Java, zijn inmiddels vrij van deze besmetting.

Dat blijkt uit gegevens, die vleeskuikenhouders en pluimveeslachterijen tot 11 augustus van dit jaar aangeleverd hebben. Dat maakt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) bekend.

Van de dertig met salmonella Java besmette vleeskuikenbedrijven zitten er achttien in het begeleidingsproject om de besmetting terug te dringen. Vier daarvan zijn inmiddels vrij van salmonella Java. Van de veertien nog besmette bedrijven hebben negen een grote schoonmaak gepland in juli tot en met september van dit jaar. Drie bedrijven hebben zich net aangemeld voor een intake gesprek. Twee bedrijven moeten nog een schoonmaak plannen. Het PPE gaat contact leggen met de twaalf besmette bedrijven, die nog niet in het begeleidingstraject zitten.

Bedrijven met een salmonella-besmetting kunnen zich tot 1 september van dit jaar opgeven voor begeleiding. Na deze datum geldt dit alleen voor bedrijven, die na 1 september van dit jaar voor het eerst besmet raken. Een opfokkoppel voor vleeskuikenouderdieren is in juli van dit jaar besmet geraakt met salmonella Java. Dat gebeurde in maart van dit jaar ook met één opfokkoppel. Het lijkt erop dat tussen deze twee besmettingen geen verbanden liggen. Het onderzoek daarnaar loopt nog. In de voorgaande jaren was er geen besmetting in de voorschakels van de vleeskuikenhouderij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.