Home

Achtergrond 158 x bekeken

Vertrouwen consumenten verder verbeterd

De stemming onder consumenten is voor de tweede achtereenvolgende maand verbeterd.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De indicator van het consumentenvertrouwen kwam in augustus uit op min 11 tegen min 14 in juli. Daarmee is het vertrouwen terug op het niveau van eind 2009, na een geleidelijke verslechtering in de eerste helft van 2010. Onder de consumenten zijn er nog wel altijd meer pessimisten dan optimisten, aldus het CBS.

Consumenten deden in augustus ook weer meer grote aankopen dan in juli. Dit onderdeel van het vertrouwen verbeterde van min 14 naar min 5. De koopbereidheid nam per saldo met 2 punten toe en kwam in augustus uit op min 8. Daarmee is de koopbereidheid nog altijd laag, stelt het CBS. Het oordeel van consumenten over hun eigen financiële situatie veranderde maar weinig.

Over het algemeen economisch klimaat waren consumenten ook minder somber dan in juli. Deze deelindicator van het consumentenvertrouwen steeg met 5 punten en kwam uit op -14. Zowel het oordeel over de economische situatie in het afgelopen jaar als dat over het komende jaar verbeterde.

De verwachtingen onder consumenten over de ontwikkeling van de werkloosheid verbeterde ook. In augustus dacht 43 procent dat de werkloosheid het komende jaar zal toenemen, tegen 53 procent in juli. Een kwart van de consumenten rekende in augustus op een daling van de werkloosheid. Dat was in juli nog 21 procent. Uit de nieuwste cijfers over de werkloosheid blijkt dat deze in juli verder is afgenomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.