Home

Achtergrond 1123 x bekeken 5 reacties

Verspreiding transgeen koolzaad in natuur in VS

Amerikaanse onderzoekers waarschuwen voor een onbeheersbare verspreiding van transgene planten in de natuur.

Onderzoekers van de University of Arkansas hebben ontdekt dat 83 procent van wilde koolzaadplanten genen bevatten van transgeen koolzaad, die de planten resistent maakt tegen onkruidbestrijdingsmiddelen. Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat in de VS planten in de natuur zijn gevonden met genen uit transgene planten.

De onderzoekers hebben koolzaadplanten (canola) verzameld in bermen en in de vrije natuur. Het viel de onderzoekers op dat in bermen waar herbiciden worden gespoten alleen nog transgeen koolzaad staat.

Twee koolzaadplanten bleken dubbel resistent tegen zowel Roundup als Liberty, terwijl een dergelijke dubbele resistentie nooit is ingebouwd in transgeen koolzaad. Roundup Ready koolzaad is ontwikkeld door Monsanto. De Liberty Link koolzaad is afkomstig van Bayer. "Dat betekent dat die dubbele resistentie moet zijn ontstaan in het wild", stellen de onderzoekers op de website van de universiteit.

Volgens de onderzoekers kunnen de problemen met onbeheersbare verspreiding van transgeen koolzaad toenemen. "Ieder jaar worden enkele duizenden hectares koolzaad niet geoogst. Daardoor ontstaat een groot reservoir aan zaden die zich kunnen verspreiden in de natuur. Dit kan een groot probleem veroorzaken doordat je deze onkruiden niet weg krijgt met bestrijdingsmiddelen."

De onderzoekers vinden een waarschuwing op zijn plaats. "Ons onderzoek roept vragen op over de regulering van transgene gewassen."

Volgens de universiteit kan koolzaad wel met veertig andere plantensoorten kruisen. "Landbouwgewassen zijn soms nauw verwant aan planten die we als onkruid beschouwen. Soms kruisen deze planten waardoor onkruid kan ontstaan met een zeer hoge resistentie tegen onkruidbestrijdingsmiddelen."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Onno. Wakkerdier en mevr. Thieme mogen zich niet met planten bemoeien, zij zijn voor dieren rechten. Zij eten planten en hoe die gemaakt worden is zaak van de Partij voor de Planten , alleen die bestaat nog niet. Ik denk dat het tijd wordt voor een Partij ter Behoud van de Aarde. Want al die deel beschermingen geven geen garantie op behoud van het geheel.
  @Student. Ben het met je eens zonder chemie gaat niet meer, maar gebruik het met beleid. Gebruik Gentech allah met dan met zeer veel beleid en niet me talleen maar aannames die je als industrie passen en de niet ter zake doende beleidsmakers overtuigen dat de gevaren NUL zijn. (tot het tegendeel is bewezen) De branden en wateroverlast waar je op wijst wordt nu vergezeld van een nog ernstiger fenomeen >antibiotica resistente en super bacteries< evenals de Ug99 zwarte roest in Tarwe.

 • no-profile-image

  anne koekkoek

  zo zie je maar weer, die transgene troep van monsanto etc verspreid zichzelf in de natuur, en als jouw percelen dan besmet zijn met hun rotzooi dagen ze je nog voor de rechter ook, zoals met Percy Schmeiser in Canada
  Grote criminelen zijn het en die politici hier in Europa en Amerika zijn medeveranwoordelijk

 • no-profile-image

  Student

  Juist Han! Ik ben zeker geen natuurfreak maar dat je zoveel mogelijk (spuiten blijft mijn inziens wel noodzakelijk) met de natuur en niet tegen de natuur moet werken moet voor iedereen toch wel een keer duidelijk zijn. De mensheid denkt af en toe (bij transgenese dus) dat men overal boven staat en de natuur precies kan pushen waar men dat wilt. Af en toe laat de natuur even zien dat het sterker is dan alles! Even een vulkaanuitbarsting in Ijsland en de halve wereld ligt op zijn gat en nu staat de halve wereld in brand/onder water. Als men hier nu is lessen uittrekt en niet alleen maar aan geld denkt (syngenta) houden we met zijn allen de wereld nog een poos leefbaar!

 • no-profile-image

  Han

  Uit bovenstaand onderzoek / ontdekking wordt het duidelijk, dat de natuur zich niet laat sturen. Het kruisen van koolzaad met wilde planten uit dezelfde familie is niet tegen te houden. Hier is 30 jaar geleden al op gewezen door criticie maar zonder resultaat. De Industrie in samenwerking met de politiek was en is nog steed sterker. als er eenmaal een stop komt op het transgene gebeuren zal de hele aardkloot besmet zijn met soortvreemde genen en zijn de aangepaste schimmels, insecten en onkruiden niet meer te beheersen.

 • no-profile-image

  onno

  Inderdaad. Als wakker dier, greenpeace en playmate Marianne zich hier nu eens mee bezig hielden ipv af te vragen of een supermarkt nu wel of niet een reclamecampagne mag houden, of een varken nu 3,555 m2 of 3, 556 m2 ter beschikking moet hebben, deden ze nog eens iets zinnigs.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.