Home

Achtergrond 207 x bekeken 3 reacties

Verplaatsing bedrijven Gelderland in gang zetten

LTO Noord Glaskracht wil dat de provincie Gelderland aanvragen voor verplaatsing van glasbedrijven nu al in behandeling neemt.

In juli werd bekend dat circa tien glastuinbouwbedrijven in de provincie Gelderland de verplaatsingsplannen moeten uitstellen omdat voor dit jaar geen geld is vrijgemaakt. Volgens LTO Noord Glaskracht-voorzitter Bommelerwaard Henk Kolbach kan de provincie tijdwinst boeken door de aanvragen nu toch al in behandeling te nemen.

In november wordt duidelijk of de provincie voor dit jaar al geld vrijmaakt. "Het staat vast dat het pas bij de begrotingsbehandeling bekend wordt." De kans dat het geld wordt vrijgemaakt is vrij groot, stelt Kolbach. Er is in een brede motie door de grote politieke partijen toe opgeroepen. "Als tot november gewacht wordt met de aanvraagprocedure is het ook zo weer Kerstmis voordat er wat in gang gezet wordt."

De regeling is samen met de tuinbouw opgesteld en stelde verplaatsers 45 euro per vierkante meter in het vooruitzicht. In het eerste jaar zou er volgens Kolbach zo’n 5 miljoen euro nodig zijn. Bedrijven zijn eerst door de provincie in een extensiveringsgebied gestopt en moeten naar een intensiveringsgebied, stelde Glaskracht in juli.

Er bestaat al een regeling voor kleine bedrijven, maar de verplaatsingsregeling zou verruimd worden naar grote bedrijven. Met name bedrijven in de Bommelerwaard liepen zich warm voor verplaatsing.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ik ben toch nie gek

  Ik zie hier grote kansen. Stel je hebt een technisch en economisch afgeschreven bedrijf. Je krijgt 45 euro. Voor 10 euro breek je de kas af. Voor de resterende 35 euro koop je een nieuw perceel. Dat is dan gratis...of ben ik nou gek?

 • no-profile-image

  Rode Tomaat

  Begrijp ik nu dat kwekers gedwongen worden om van uit een extensiverings gebied te verhuizen naar een intensiverings gebied? We wonen hier toch niet in China?

 • no-profile-image

  a hamstra

  Nee hier hebben we L.T.O. Rode Tomaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.