Home

Achtergrond 158 x bekeken

Verpakkingenbelasting heeft nauwelijks effect

De in 2008 ingevoerde verpakkingenbelasting heeft nauwelijks effect.

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd op verzoek van demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Volgens onderzoeksbureau CE Delft is er een beperkt effect op de verpakkingenmarkt. Belangrijkste redenen zijn de beperkte financiële prikkel, de rol van functionaliteit en ontwerp van verpakkingen en het internationale karakter van de markt. CE Delft verwacht dat de effecten op de langere termijn groter zullen zijn, maar nog steeds beperkt. Wil er echt iets gebeuren, dan moet de belasting vier tot vijf keer zo hoog worden.

De belasting is in 2008 ingevoerd, om inkomsten voor de overheid te genereren en om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen door bedrijven te dwingen milieuvriendelijker verpakkingen te gebruiken. Veel supermarktketens berekenen de belasting door in de prijzen voor de consument.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.