Home

Achtergrond

'Verloren jaar erwtentelers'

De opbrengst van percelen erwten ligt door de droogte en warmte meer dan tien procent onder het gemiddelde.

Opgeteld met de lage contractprijzen dit jaar is het seizoen voor erwtentelers als verloren te beschouwen. Dat zegt voorzitter Antoon de Schutter van telersvereniging De Coöperatieve Verzendhandel. De vereniging vertegenwoordigt vierhonderd hectare industriegroenteteelt in Flevoland

Ook commissionair Rijko uit Helmond zegt dat de opbrengst van de erwtenpercelen duidelijk lager zijn. Het bedrijf brengt in kaart hoeveel minder product van de percelen kwam. Het seizoen was ook bijzonder. Het startte later door het koude voorjaar, maar is toch weer sneller over door de snelle afrijping. "Dat maakte de oogstpiek groter", laat het bedrijf weten.

Hetzelfde beeld is zichtbaar in de sperziebonen. De oogst daarvan start deze week, maar latere percelen kunnen nog herstellen. De lagere opbrengst is ook zichtbaar bij wortelen (waspeen) en kapucijners, stelt Rijko.

De tegenvallende opbrengsten zullen de markt voor komend seizoen beïnvloeden. De verwerkers zullen de voorraden inzetten om contracten met afnemers in te vullen. Ook telersvereniging Verzendhandel en de vereniging Hak/Jonker Fris voorzien dat de markt kantelt, zeker nu de graanprijzen aantrekken en alternatieven voor telers ontstaan. De Schutter: "Boeren zullen in het komende seizoen wel twee keer nadenken voordat ze een handtekening zetten onder contracten met dezelfde voorwaarden."

Of registreer je om te kunnen reageren.