Home

Achtergrond 507 x bekeken

'Verkoop biologische zuivel neemt een vlucht'

Komend halfjaar blijft het aanbod aan biologische melk krap.

Dat meldt Maurits Steverink, ketenmanager van de taskforce Biologische Landbouw. "Komend halfjaar kan er in ieder geval nog 10 tot 20 miljoen liter biologische melk bij", aldus Steverink.

Het gaat goed met de biologische zuivel in Nederland. Verschillende partijen hebben nieuwe initiatieven ontplooid op het gebied van biologische zuivel. Zo zette Arla recent een complete nieuwe serie biologische zuivelproducten in de markt en besloot FrieslandCampina voor de productie van Boerenlandmelk uitsluitend nog biologische melk te gebruiken. "De groeicijfers voor zuivel afgelopen kwartaal zijn goed, maar naar verwachting over volgend kwartaal nog beter", vertelt Steverink.

De verkoop van biologische zuivelproducten nam in het tweede kwartaal van 2010 met 15 procent toe. In de eerste helft van 2010 bedroeg de omzet aan biologische zuivel in Nederland 31,1 miljoen euro. Volgens Steverink is deze groei vooral een gevolg van de gestegen verkoop van biologische zuivelproducten met toegevoegde waarde. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan melk met een toegevoegde smaak en zuivel in kleine verpakkingen voor onderweg.

Volgens Steverink gaat het om een belangrijke verschuiving. Groei zou vooral te realiseren zijn in de markt voor zuivelproducten met toegevoegde waarde en niet zozeer in de markt voor basiszuivelproducten. Naast FrieslandCampina en Arla presenteerde ook zuivelmerk Almhof onlangs een lijn met nieuwe biologische yoghurtproducten in de Nederlandse winkelschappen. Almhof, dat in handen is van het Duitse zuivelbedrijf Müller, produceert deze yoghurt echter niet in Nederland. De invloed van Müller op de vraag naar Nederlandse biologische melk is dan ook beperkt. Andere Nederlandse partijen die wel, zij het een beperkte hoeveelheid, biologische melk verwerken zijn onder meer Cono en CZ Rouveen.

Of registreer je om te kunnen reageren.