Home

Achtergrond 1 reactie

Verhagen bezorgd over lot Nederlandse in Iran

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft dinsdag zijn bezorgdheid overgebracht aan de ambassadeur van Iran in Nederland over het lot van de Nederlands-Iraanse vrouw die in Iran de gevangenis zit op verdenking van staatsgevaarlijke activiteiten.

Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd.

De vrouw, Zahra Bahrami, was in Iran om een van haar kinderen te bezoeken. Op 27 december werd zij gearresteerd, omdat ze bij een demonstratie tegen de regering zou zijn geweest.

Eerder heeft Nederland Iran al gevraagd om toegang tot de vrouw, informatie over haar lot en de mogelijkheid om consulaire bijstand te geven. Ook heeft Nederland gevraagd om een eerlijk proces.

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigde een bericht van actualiteitenrubriek NOVA dat voor zover bekend nog vier andere Iraanse Nederlanders in Iran in de gevangenis zitten, van wie drie eveneens worden beschuldigd van betrokkenheid bij Iraanse oppositionele bewegingen.

Volgens de woordvoerder zijn drie Iraanse Nederlanders inmiddels veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De vierde zou net als Zahra Bahrami na de verkiezingen zijn gearresteerd en nog in afwachting zijn van een proces. Ook voor deze gevangenen probeert Buitenlandse Zaken zoveel mogelijk te betekenen.

De dochter van Zahra Bahrami deed in NOVA een beroep op de Nederlandse regering om haar moeder te helpen. Voor de vrouw zou de doodstraf dreigen. ,,Nederland is onze enige hoop'', zei de dochter op een geluidsband die het tv-programma dinsdagavond liet horen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Watcher

    Naast voordelen zijn er dus ook nadelen aan een dubbele nationaliteit verbonden.
    Deze dame heeft het avontuur gezocht en gekregen. Ik begrijp nu de commotie daaromheen niet. Laten we zaken doen met Iran. De VS en Israel doen dat ook ondanks dat ze zgn boycotten.
    Laat Verhagen zich nu met ons land bezighouden en niet alle Kuifjes die op avontuur uit zijn moeten redden.

Of registreer je om te kunnen reageren.