Home

Achtergrond

Veel minder aardappelen

De Verenigde telers Akkerbouw (VTA) verwacht dat de opbrengst bij consumptieaardappelen 10 procent lager uitvalt dan het meerjaarlijks gemiddelde.

De opbrengst lag half augustus op 40,2 ton per hectare. Dat is 20 procent lager dan vorig jaar rond deze tijd, blijkt uit proefrooiingen van de VTA. Bij de proefrooiingen is van een groot aantal consumptierassen verspreid over Nederland monsters gestoken. Meer dan de helft van de telers meldt doorwas in ruim een kwart van hun oogst, zegt bestuurder Meeuw de Bruijne. ”Ook geven de telers aan dat de slijtage in het gewas snel toeneemt. Door de droogte in juli hebben de planten veel geleden. Vooral vroege rassen als Bintje en Innovator groeien nauwelijks meer. Als we uitgaan van een gemiddelde nagroei, komt de uiteindelijke eindopbrengst ongeveer 10 procent uit onder het meerjaarlijks gemiddelde.”

De Bruijne is positief over de prijsvorming dit seizoen. ”Er komen minder aardappelen. En we verwachten veel vraag vanuit de export.”

Inkoper Ferdi Buffen van het grote Duitse aardappelhandelshuis Wilhelm Weuthen schat dat in Duitsland de hectareopbrengsten 15 tot 20 procent lager zijn dan vorig jaar. Ook Buffen is positief over de prijsvorming. ”Het areaal is iets kleiner in Europa en de hectareopbrengsten zijn veel lager. De vraag vanuit de export komt al op gang. En ook de exportkansen voor aardappelproducten zijn gunstig. Er is weinig voorraad en er is nauwelijks concurrentie van Noord-Amerika.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.