Home

Achtergrond 1 reactie

Veel landbouwgewassen verloren in Pakistan

Door de hevige overstromingen in Pakistan zijn de gewassen op meer dan 1,7 miljoen hectare land al vernietigd of ernstig beschadigd.

Dat verklaarde minister Nazar Muhammad Gondal van Voedselzaken maandag. Volgens het ministerie van Voedselzaken is in Pakistan ongeveer 23 miljoen hectare land in gebruik voor landbouw. Volgens de minister is onder meer katoen, rijst, suikerriet en mais verloren gegaan. Vooral de rijstproductie is zwaar getroffen. Meer dan 614.000 hectare rijstland is verwoest door het water. Naar schatting gaat hierdoor 1,5 miljoen ton rijst verloren.

Ongeveer 20 procent van Pakistan staat onder water en bijna zeventien miljoen mensen zijn in meer of mindere mate getroffen door de overstromingen. Er zijn meer dan 1600 mensen om het leven gekomen.

De autoriteiten in Pakistan hopen op hulp van het Internationaal Monetair Fonds bij het bestrijden van de ramp en het beperken van de financiële gevolgen. Maandag begon een Pakistaanse delegatie op het IMF-kantoor in Washington aan onderhandelingen over het versoepelen van de voorwaarden van een lening. Twee jaar geleden verstrekte de bankinstelling Islamabad een lening van circa 7,6 miljard dollar. Vorig jaar werd deze lening verhoogd naar ruim 10,6 miljard dollar.

Pakistan kampte voor de overstromingen al met enorme problemen. Radicaalislamitische organisaties pleegden vrijwel dagelijks aanslagen, terwijl de economische crisis het toch al straatarme land zwaar trof.

De ergste wateroverlast in mensenheugenis komt daarbovenop. Woningen, wegen, spoorlijnen en oogsten zijn verwoest, terwijl de belangrijke textielindustrie ook zware klappen kreeg. De schadepost voor de Pakistaanse economie zou kunnen oplopen tot 43 miljard dollar (bijna 34 miljard euro).

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerard Bosio

    Oeps, 20% onder water is wat overdreven. Het is ongeveer 2% (Pakistan is ongeveer 98 Miljoen hectare, en ongeveer 2 Miljoen ha staat onder water). 23 Miljoen ha in landbouw klopt redelijk. Het grootste deel van de 2 Miljoen ha onder water is landbouw, dus de verliezen in de landbouw zijn goede schattingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.