Home

Achtergrond

Varkensnet: positieve kant sector onderbelicht

De varkenssector moet veel meer de positieve kanten van de varkenshouderijpraktijk benadrukken. Dat vindt projectbegeleider Linda Janssen-Verriet van Varkensnet.

Alleen op die manier kan de varkenshouderij zich in de toekomst verzekeren van voldoende instroom van goed opgeleide jonge deskundigen, zegt Janssen. Op Varkensnet wijst Janssen er op dat uit cijfers van de Groene Kennis Coöperatie, het samenwerkingverband van agrarische en groene onderwijsinstellingen in Nederland, dat steeds minder jongeren kiezen voor varkenshouderijonderwijs. De sector heeft per jaar ongeveer 250 vacatures. De uitstroom uit Agrarische Opleidingscentra en Agrarische Hogescholen is per jaar in totaal zestig. Er dreigt dus al op vrij korte termijn een groot tekort aan arbeidskrachten in de sector.

Volgens Janssen-Verriet is een belangrijke oorzaak voor het gebrek aan belangstelling onder jongeren voor de varkenshouderij natuurlijk de onbekendheid van het werk in de sector en het slechte imago van de sector. "Maar ik heb vrij regelmatig met jongeren gesproken die via een regionaal opleidingscentrum stage liepen in de varkenshouderij en daar heel positief over waren. Met name het werken met dieren en ook vooral het werk met jonge dieren, de vele geboorten, spreekt veel jongeren toch aan", aldus Janssen. Wat de sector dus zou moeten doen in haar ogen, is juist deze zaken meer voor het voetlicht te brengen bij de jongeren om zo meer belangstelling te wekken voor een opleiding in de varkenshouderij.

Jannsen-Verriet wil via Varkennet een netwerk van varkenshouders van de grond zien te krijgen die gericht met deze problematiek aan de gang gaat. Janssen: "We moeten na gaan denken hoe we ons vak aantrekkelijker aan kunnen bieden, zodat we jongeren trekken. Veel varkenshouders zijn vooral geneigd met problemen aan de gang te gaan die op korte termijn resultaat opleveren. Dit is iets wat vooral voor de langere termijn resultaat op kan leveren, maar zeker niet minder belangrijk is."

Of registreer je om te kunnen reageren.