Home

Achtergrond 10 reacties

Van Agt mogelijk naar D66 of GroenLinks

Oud-premier Dries van Agt overweegt zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen, als het congres van die partij een akkoord met de PVV goedkeurt.

Hij denkt erover om in dat geval over te stappen naar D66 of GroenLinks, zegt hij woensdag in een interview met het Vlaamse weekblad Knack.

,,D66 en GroenLinks zijn in mijn ogen leuke, interessante partijen. Er staat geen C in hun naam, maar er zijn er veel die zeggen dat ze van die C in de naam van het CDA ook nog weinig merken.''

Van Agt (79) weet nog niet zeker of het wel verstandig is om als CDA-lid te bedanken, omdat hij dan geen invloed meer op die partij heeft. ,,Ik vraag me af of het voor de goede zaak dan toch niet beter is om in het CDA te blijven, maar dan als lastpak van jewelste.''

Van Agt herhaalt in het interview zijn grote bezwaren tegen de PVV. Het programma van die partij heeft volgens hem ,,een racistische tint''. De denkbeelden van Wilders noemt hij ,,een horreur''. ,,Je zou toch denken: blijf alsjeblief bij die man uit de buurt.''

Onder de voorstanders in het CDA van samenwerking met de PVV zijn volgens Van Agt ,,nogal wat mensen die bang zijn om hun positie te verliezen en die in deze politieke crisistijd vooral het eigen vege lijf proberen te redden. Binnen het CDA leeft de gedachte dat de enige manier om politiek te overleven is om mee te buigen met Wilders.''

Daarnaast is Nederland de laatste jaren ,,schrikbarend verrechtst'', aldus de oud-premier. Dat geldt volgens hem voor het CDA, maar ,,ook de PvdA is daaraan niet ontkomen''.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Begint....? Hij is al jaren de weg kwijt.

 • no-profile-image

  geen boer

  ik meen me te herinneren van 2 jaar terug dat 1/3 van de ambtenaren ontslag wilde nemen wanneer zij onder PVV bestuur werken moesten. Onderzoek van een of ander ambtenarenblaadje. We zullen zien, haha. Allemaal potsierlijk gedrag, ook van Van Agt nu. Iedereen blijft uiteindelijk lekker zitten waar ie zit, let maar op.

 • no-profile-image

  veehouder

  opgeruimd staat netjes

 • no-profile-image

  gekke henkie

  ik denk dat ie begint te dementeren.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Wat mij bij die politici altijd opvalt is het volgende: ze zijn zweverig/onrealistisch als ze in de oppositie zitten. Als ze aan de macht komen, komt het realisme naar boven (noemen we rechts)> zie: Pv/dA. Als de regeerperiode er op zit, vallen ze terug in het onrealistische gedachtengoed.> links> zie van Agt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Niet overdrijven Kritische Lezer. Ons Dries heeft jarenlang Davidssterren gezien maar besefte uiteindelijk dat niemand het recht heeft om mensen van huis en haard te verdwijven en hun eigendommen te koloniseren, omdat dit volgens een discutabel pamflet 'Beloofd Land' zou zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ach Melkveehouder om te beginnen met jouw laatste punt: misschien herkent Van Agt zich ook niet in een partij die niks beter te doen weet dan een Ministerie voor Jeugd en Gezin op het benepen blazoen te calligraferen. Een ministerie dat nu al zo goed als weggesaneerd is.
  Begrijp me goed: ik heb Van Agt destijds te vuur en te zwaard bestreden en vond hem een geslaagde kruising tussen Eric Engerd en het monster van Frankensteijn. Maar ik heb hem nooit op feitelijke en aperte leugens kunnen betrappen. Die kwamen pas toen vos Lubbers de passie preekte. Ik ga hier geen spijkers op laag water zoeken, maar geef mij toch Dries maar. De 'domme praat' die ik bedoelde bestond uit het afgezaagde zinnetje 'opgeruimd staat netjes'. Want dat zou namelijk gezegd kunnen worden als het hele immorele en diepgezonken CDA zou zijn afgereisd naar de hellevuren die men verdiende met het jarenlange satanische wanbeleid. Nooit eerder hadden wij een regering die zulk een vette schijt had aan waarden zoals daar zijn: bescherming van de vrije natuur en de daarin levende schepselen Gods, onvoorwaardelijke bescherming van de kwetsbaren in onze samenleving, behoeden en koesteren van culturele en artistieke erfgoederen, waarborgen van een beschaafd Onderwijsniveau, een menswaardige Zorg en een betrouwbaar en onbesproken Juridisch Apparaat. En bovenal: behoud van ons Autonome Zelfbeschikkingsrecht! In plaats daarvan stortte het CDA ons land in een vuile oorlog, maakte Vrouwe Justitia tot hoer van de upperclass, brak alle zorg, onderwijs, cultuur, natuur en andere niet in harde cash renderende zaken tot diep onder het maaiveld af en maakte van ons land de poel des verderfs, die ik graag gun aan allen die ons land via de PVV-wurggreep nog dieper in de ellende dreigen te storten. Louter en alleen gedreven door één intens banaal ding: Machtsgeilheid!

 • no-profile-image

  exact

  Steeds als ik stukjes van je lees waan ik me in een land waar niks of niemand deugt, alsof het einde der tijden nadert. Niks is minder waar. Waar gewerkt wordt worden fouten gemaakt (dus ook beleidsmatig), waar samen wordt gewerkt nog meer. Dat is eigen aan het mensdom en zeker geen exclusiviteit van het CDA. Al met al is het huidig Nederland het resultaat. Misschien vervelend voor je, maar daar ben ik redelijk tevreden mee, hoewel veel zaken beter moeten. Je kritische toon waardeer ik, maar af en toe schiet je wel erg door. Vooral in het verketteren van personen en het CDA.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, we hebben het hier wél over een CDA-lid van het allereerste uur, die als lijsttrekker, minister én als premier de partij altijd loyaal is voorgegaan. Trek liever lering uit hetgeen hij- en andere prominente partijleden- zeggen in plaats van domme praat uit te slaan. Of nee, ga er ook maar mee door. Dan beleven we binnenkort het definitieve afscheid van het CDA. De leegloop van de confessionele brouwketel is namelijk in volle gang en de kurk lijkt zoek te zijn geraakt in Wilders' slipjas!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik heb altijd zeer veel respect gehad voor de politicus van Agt. Met een onnavolgbare wijze van plechtpleging bracht hij zijn zorgvuldig geformuleerde standpunt naar voren. En daarin schuilt ook het grootste gevaar. Uit onderzoek is meermaals gebleken dat niet de inhoud van een boodschap bepalend is ter oordeelsvorming, maar de presentatie van de boodschap. Van Agt dwingt ook nu nog (reactie Herkauwer) respect af omdat hij een kei is in het brengen van zijn verhaal. Of de boodschap juist is, is feitelijk niet relevant. De reactie van Herkauwer bevestigd dit. Herkauwer spreekt vermanend over "lering trekken uit hetgeen hij - en prominenten- zeggen in plaats van domme praat uitslaan". Wat hiermee eigenlijk wordt bedoeld staat niet vermeldt, in de beleving zou je zeggen: 'schaamt u nederige onderdanen, dat gij deze wijze heer durft tegen te spreken'. Ikzelf ben van opvatting dat van Agt zijn waardigheid op het spel heeft gezet door te dreigen over te stappen naar een andere partij zoals Groen Links of als molensteen om de nek van het CDA te willen gaan opereren. Tijden veranderen, mensen veranderen en politiek verandert ook. Maxime Verhagen ziet dit goed. De PVV negeren betekent simpelweg 1.4 miljoen kiezers schofferen Of die constatering nou leuk is of niet, je moet er wat mee. En wat stellen 1000 CDA dissidenten voor die de D van democratie niet begrijpen en respecteren? Ik zou tegen hen willen zeggen: doe van Agt een plezier, en stapt allen over naar Groen Links. Dan zijn we de (extreem) linkse vleugel van het CDA kwijt en komt er weer de herkenbare stabiliteit bij de partij. En dat is broodnodig! Overigens is het wel opmerkelijk dat van Agt de Christen Unie als nieuwe politieke partij kennelijk geen optie vindt, ondanks dat ze coalitiepartner zijn geweest in het laatste kabinet.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.