Home

Achtergrond

VS zien steeds grotere terreurdreiging Jemen

De dreiging die van al-Qaeda in Jemen uitgaat, is de laatste paar jaar steeds groter geworden.

Dat zeggen de Amerikanen. Volgens de inlichtingendienst CIA vormt de lokale tak van al-Qaeda tegenwoordig een ernstigere bedreiging dan de beweging van Osama bin Laden in Pakistan.

Het armste land van het Arabische schiereiland heeft sinds eerste kerstdag de volle aandacht van de Amerikanen. Toen probeerde een lid van Al-Qaeda uit Jemen een Amerikaans passagiersvliegtuig boven Detroit op te blazen. Het toestel was afkomstig uit Amsterdam.

Eerder dat jaar waren de lokale takken van al-Qaeda in Saudi-Arabië en Jemen samengesmolten tot één organisatie. Ze vormen sindsdien al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAS). Die wil de regeringen in Sanaa en Riyad omverwerpen en van beide landen een islamitisch kalifaat maken.

De AQAS kon na zijn oprichting in Jemen redelijk vrij zijn weg gaan. De macht van de centrale overheid in het uitgestrekte land is zeer beperkt. Onderdak vond de beweging bij arme, zeer conservatieve en traditionele stamleiders.

Sinds Kerstmis vorig jaar hebben de Amerikanen hun hulp aan Jemen sterk opgevoerd. Met geld, militair materieel en personele ondersteuning helpen de Amerikanen de regering van president Ali Abdallah Saleh in de strijd tegen al-Qaeda. Volgens berichten in The New York Times voert de CIA met onbemande vliegtuigjes ook aanvallen uit op militanten van AQAS.

Ook leger en inlichtingendiensten van Jemen en de moslimextremisten voeren sinds december steeds vaker strijd met elkaar. Eerder deze maand vochten militairen en strijders van al-Qaeda nog een bloedige strijd uit om de controle over de stad Loder.

Een Jemenitische functionaris verklaarde vorige week echter dat de Amerikanen de omvang en macht van AQAS echter overdrijven. Hij waarschuwde dat daardoor de stabiliteit en veiligheid van Jemen in gevaar worden gebracht. Hij benadrukte dat Jemen de strijd tegen al-Qaeda zelf in handen wil houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.