Home

Achtergrond 262 x bekeken 5 reacties

VN willen actie tegen oprukkende woestijnen

Grote delen van de wereld worden bedreigd door de oprukkende woestijnen.

Slechte landbouwmethodes, gebrek aan watermanagement, ontbossing en klimaatverandering verergeren het probleem.

Dit stelden de Verenigde Naties maandag bij de lancering van een actieplan waarmee de komende tien jaar de uitbreiding van de woestijnen een halt toe moet worden geroepen. "De verslechtering van land is een bedreiging van de voedselveiligheid, leidt tot honger bij de meest ernstig getroffenen en berooft de wereld van productiegrond'', aldus secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Volgens het VN-ontwikkelingsprogramma UNEP gaat wereldwijd 36 miljoen vierkante kilometer grond achteruit door droogte, een kwart van het totale landoppervlak van de aarde. Een miljard mensen wereldwijd is getroffen door het fenomeen. Elk jaar gaat 120.000 vierkante kilometer landbouwgrond verloren aan woestijnen.

Afrika is het continent dat het zwaarst wordt getroffen door de woestijnvorming. In de droge Sahel-zone ten zuiden van de Sahara wordt veel grond snel onvruchtbaar, in een strook van Senegal aan de Atlantische Oceaan tot Somalië aan de Indische Oceaan. In grote delen van de Sahel-zone is er al maanden sprake van een voedselcrisis. Vooral in Niger en Tsjaad dreigt voor veel mensen de hongerdood.

UNEP lanceert programma's waarbij lokale gemeenschappen bomen en andere gewassen planten om de vruchtbare grond beter vast te houden. Ook moeten ontbossing en te intensieve begrazing door vee worden tegengegaan. Lokale gemeenschappen moeten les krijgen in beter grondgebruik.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ja

  Waarom druk maken over vruchtbare grond doen ze hier in nl ook niet ze zetten het onder water of maken er natuur van er is schijnbaar grond zat!! Ben benieuwd wanneer er weer een polder aan gelegt word en die natuur weer gewoon normalen gewassen op verbouwd wat toch ook NATUUR is!!

 • no-profile-image

  Roelof Wijnholds

  Ja, u was me net een slag voor. Ik denk er net zo over. Voeg daar aan toe al het water wat uit uit de bodem of meren word opgepompt voor irrigatie van woestijn gronden! Waar komt al dit water uit eindelijk weer terecht, o ja in de oceanen. En dan "o" schrik stijgt de zee spiegel!

 • no-profile-image

  Hans

  Is eucalyptus geen optie? heeft een 6 jarige cyclus, brengt financieel gemiddeld meer op dan een ha soja en kan met gemak een half jaar zonder regen en is dus veel bedrijfszekerder . Bijkomende voordeel is dat bossen regen aantrekken. Een soort schaakbord patroon met landbouw en bosbouw. Eucalyptus is goed voor hout, brandhout papier, houtskool voor hoogovens of biomassa

 • no-profile-image

  Han

  Het probleem is niet de goede gronden op de wereld, maar de plaats waar die gronden liggen. Wij mogen dan goede gronden hebben, wij hebben (te) veel eten. Waar honger is, is geen goede grond of geen water en ook geen geld om eten te kopen. Alle hongerende mensen naar hier halen, wordt wel wat vol en trouwens dan is onze goede grond bezet met huizen. Kan dus ook niet. door eindeloos water aan de bodm te onttrekken, zal resulteren in brak zo niet zout water, omdat de waterlagen op termijn worden aangevuld met >zeewater<. We moeten ons afvragen of er wl plaats is voor de geplande 9 miljard mensen over 40 jaar of is de huidige 6 miljard al te veel om iedereen een fatsoenlijke hap eten en een menswaardig leven te garanderen?

 • no-profile-image

  Han

  Hans. Voor een ander deel van de wereld geldt >geiten< afschaffen, wordt de woestijn weer groen. Helaas de mensen daar moeten ook eten en dusgeiten die alles met wortel en tak oppeuzelen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.