Home

Achtergrond 395 x bekeken 30 reacties

'Uitstel uitrijverbod kan prijs mestafzet dempen'

De prijs voor de afzet van dierlijke mest kan zomaar 5 euro per kuub stijgen als er geen uitstel van het uitrijverbod voor dierlijke mest op klei en veen wordt verleend.

Dat zeggen intermediairs. Bij deze prijzen dreigt het gevaar dat boeren mest dumpen, aldus brancheorganisatie Cumela.

De bovenlaag van klei- en veenbouwgrond is nu zodanig overvoerd met regenwater, dat niet alleen sprake meer is van een met water verzadigde teeltlaag. In veel gebieden staat het water ook op percelen.

Secretaris Hans Verkerk van Cumela verwacht dat klei en veen minimaal een week droog weer nodig heeft om weer berijdbaar en bemestbaar te worden. Droog weer zit er echter nog niet in: het KNMI voorspelt nat weer tot en met komende dinsdag.

Verkerk: "De situatie is nog ernstiger dan anders omdat het voorjaar laat is begonnen en we vervolgens in de aanloop naar de zomer veel droogte hebben gehad. Er is daardoor veel minder mest afgezet dan in andere jaren. De oogst is door de regenval in augustus vervolgens vertraagd. Er kwam weinig land beschikbaar om mest op uit te rijden."

Veel veehouderijen en intermediairs hebben daardoor volle opslagen, weet Renzo van den Burg van intermediair Van Vliet, die met name in het Westen werkt. "Het zijn niet alleen de varkenshouders die de mest tot aan het rooster hebben staan, ook rundveehouders bellen ons steeds vaker op."

Volgens Verkerk is het milieu niet gebaat bij de huidige regelgeving. "De natuur en het weer zijn veranderlijk, en volgen niet star de wetgeving. Het milieurisico is bij het aanwenden van een beperkte hoeveelheid mest op klei en veen na 15 september veel minder groot dan wanneer boeren door de hoge prijzen ’s winters in het milieu gaan dumpen."

Verkerk kan zich voorstellen dat de verruiming van de uitrijperiode begrensd wordt tot een maximum van 100 kilo stikstof. Ook zou de overheid kunnen verplichten tot het vervolgens inzaaien van groenbemester of wintergraan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dairyfarmer

  Nee hoor Rich,valt best mee met de heimwee.Moet er eigenlijk niet aan denken on noch in Nederland te boeren. En autochtoon kijk jij dan nooit op een buitenlandse website? Ik zie vaak nederlanders reageren op amerikaanse websites kun je soms best wat van leren.Veel succes met de mest.

 • no-profile-image

  natuur en

  Als het een week droog weer word kan nooit meer alle mest worden weggewerkt voor 15 september, loonwerkers kunnen dit nooit aan!!!!!!!!!! minister geef alstublieft uitstel!!!!

 • no-profile-image

  varkensboer

  zelf ben ik varkensboer en laat al een paar jaar de jongste handelaar van nl laden gaat altijd netjes en corect maar voor hem word het ook moeilijk gemaakt die is op dit moment ook zoekende naar locaties

 • no-profile-image

  wim

  Hoe kan een brancheorganisatie als Cumela schrijven dat boeren mest gaan dumpen bij deze prijzen. Wat voor beeld word hier neer gezet van veehouders.
  Dit schrijven kan ik niet zien als een stukje reclame voor de veehouderij en snap ook niet dat een branche organisatie deze bewoording durft te gebruiken, waar halen de leden hun inkomsten vandaan bij de milieu activisten,of worden ze gesponsort door de partij die de veehouderij een warm hart toe draagt?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Gevonden Koetje Boe?

 • no-profile-image

  vee

  Zag dat de kunstmestprijzen weer fors gaan stijgen.....dus dat zal waarschijnlijk wel meevallen akkerbouwertje.....

 • no-profile-image

  Hans

  't Is toch een vreemde situatie. De biggen gaan naar Dld, de vette varkens gaan naar Dld, de stront gaat naar Dld, alles gaat naar Dld. Waarom gaat de boer dan zelf niet naar Dld? for Farmers brengt het voer daar ook wel. Op het forum: " Meer kippen na stop dierrechten" wordt zelfs geopperd om NL een provincie van Dld te maken. Wat zijn NL boeren toch stront-eigenwijs.

 • no-profile-image

  boereke

  En nu is het uitrijverbod uitgesteld het weer redelijk zeker in noorden en de mestprijs zakt nog geen 2 euro en volgend jaar intermediars weer een nieuwe vrachtauto.

 • no-profile-image

  Al 5 jaar afnemer in duitsland

  Wij hebben de afgelopen 5 jaar mestbetrokken van vd broek in lierop dit is voor 100% verlopen controle genoeg gehad en alles in orde een van de weinige zeggen de Duitse controleurs.
  Wij snappen dan ook niet dat we dit jaar geen mest kunnen krijgen als jullie in nederland zoveel mest teveel hebben en dat er geen mogelijk is om het probleem optelossen van milieu vergunning.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Lees jij de brief van Henk ook maar eens, Akkerbouwer.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Als ik dit zo lees weet ik weer heel goed waarom ik naar Canada ben gegaan! Waar zijn jullie toch mee bezig daar in Holland? Naar mijn mening niet met boeren maar met de MESTREGELGEVING!

 • no-profile-image

  Autochtoon

  Toch gek dat al die emigranten in Nederland blijven internetten. Kennelijk ook geen integratiecursus voor allochtonen genoten in het nieuwe land.

 • no-profile-image

  rich

  laten we nu stoppen met mest rijden en half januarie weer beginnen dat is beter voor boer en milieu en dairyfarmer uit canada ik geloof dat je nog een beetje heimwee hebt of niet

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  "Aan iedereen die geïnteresseerd is in de fouten van de mestwet(ten)". Inmiddels op de tweede bladzijde.

 • no-profile-image

  gerrie

  Het is beter voor mens, dier, plant en milieu dat het hele jaar bovengronds gewoon mest kan worden uitgereden. Doe hier maar eens onderzoek naar. Veel minder uitstoot van CO2 en NOx.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Onderzoek doen naar zaken waarvan LNV van tevoren weet dat er uitkomsten uitkomen die niet in het straatje passen: je zult het niet beleven Gerrie. Kijk maar naar de onderzoeksvraag van Henk van der Pol (te vinden op Volkskrant Betacanon). LNV weigert hartnekkig om uit te zoeken hoe het werkelijk zit. Ze zadelen liever onschuldige mensen op met heffingen en boetes van 80.000 of 100.000 euro.

 • no-profile-image

  boerin

  waar bemoeien die buitenlanders zich mee laat ze de commentaar in het buitenland laten en bemoei niet met de ras echte nederlanders

 • no-profile-image

  koetje

  Ja dank je Kritische Lezer ik heb het gevonden,alleen een paar dagen zonder internet gezeten wegens een storing.Eigenlijk wel een beetje een vreemd idee om een verzoek in te dienen bij een instantie,die een wet heeft bedacht,om onderzoek te verrichten naar de fouten die in deze wet staan.Lijkt mij eigenlijk logischer om als landbouwers zelf met een "onafhankelijk"wetenschappelijk rapport te komen die die fouten bewijst.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat lijkt me niet zo nodig want a: de praktijk bewijst deze fouten nu al jaren. (Denk bv. alleen al aan al die bergen, gaten, tekorten en onterechte heffingen. De praktijk is al bewijs genoeg. Al die gevolgen worden gewoon ontkend. b: als wij met een onafhankelijk onderzoek komen dan zal dit onderzoek ook aan de kant gelegd worden. c: het is niet aan ons om een wet te onderbouwen. Dat is toch echt de taak van degene die hem heeft ingevoerd. Tot op heden is het ze nog niet gelukt om een deugdelijke onderbouwing te leveren, hoewel daar al jaren naar wordt gevraagd.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Van't voorjaar geld bij voor de akkerbouwer om het afvalproduct van de intensieve veehouderij op te lossen.

 • no-profile-image

  als de sodemieter

  Waarom krijgen wij het hier in Nl voor elkaar om een lokatie te vinden om mest export waarig te maken. Onderstaande bericht is treurig om te horen dat de duitsers tevreden waren. Waarom krijgt/vindt V/d Broek geen geschikte lokatie op een industrie terrein? Waarom moet mest onder gevaarlijke stoffen vallen (mag alleen op dergelijke industrieterreinen verwerkt worden) Wie werkt nu wie tegen... Ik weet wel dat de nl staat zegt dat wij niets doen maar zullen zelf ook geen handreiking doen!
  Mensen kijk eens goed rond in Brabant of Limburg voor een geschikte locatie zodat V/d Broek snel weer kan beginnen.
  Dus kijken en bellen!!!!

 • no-profile-image

  boerke

  Beste Jan Cees Bron ga trouwens eens cursus Nederlands volgen want je titel is het omgekeerde van je betoog.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Het is tijd voor hogere normen in het voorjaar dan is het mest overschot in het najaar kleiner

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je gaat jezelf toch niet verlagen door zo te gaan smeken. Rijden met die hap! Met het milieu heeft deze regelgeving niets te maken. Zie verhaal van Henk van der Pol. Het milieu is geen doel, maar een middel, om de smerige politieke spelletjes die gespeeld worden in een vorm te gieten.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  We zijn nu eenmaal heel erg gehecht aan ons goudeerlijke landje, Hans. Waar vind je zulke oprechte, goudeerlijke en vooral INTEGERE politici?

 • no-profile-image

  leon

  geef ons gewoon 15 dagen bij klaar uitgezeurt

 • no-profile-image

  dirk

  Akkerbouwertje koest zijn,wie beurt hier subsidie om zijn afvalproduct nog kwijt te kunnen?De pot........ketel!Dit is precies wat de overheid wil,boeren die elkaar afvallen en zo geen eenheid vormen.Proficiat wat een geweldige ondernemer zul jij je voelen!

 • no-profile-image

  gert

  het weer ook !

 • no-profile-image

  als de sodemieter

  retificatie: Onderstaand moet worden: NIET voor elkaar.

  Collega's: dus kijk goed rond en bel locaties door!!

 • no-profile-image

  koetje

  Kritische Lezer,onder welk item staat die brief van Henk+jouw discussie op Nieuwsgrazer.nl?

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.