Home

Achtergrond 545 x bekeken

Uitbreiding kasteelt aardbei met twee grote bedrijven

De kasteelt aardbeien in Nederland groeit harder dan voorgaande jaren.

Dat valt op te maken uit nieuwe bedrijven en autonome uitbreidingsplannen.

In Bemmel start een aardbeienteler een teeltbedrijf op ruim 6 hectare. Hij bouwde daarvoor een tomatenbedrijf om. In Nieuwaal heeft een chrysantenkweker de kassen van 6,5 hectare aangepast aan de aardbeienteelt. Beide nieuwkomers zijn opmerkelijk grote bedrijven. Het grootste Nederlandse teeltbedrijf is circa 7 hectare groot.

Het Nederlandse areaal aardbeien onder glas en tunnels werd in 2009 door het Centraal Bureau voor de Statistiek geschat op 275 hectare. Sinds 2002 liep het areaal in Nederland al op van 189 naar 265 hectare in 2007. Vanaf dat jaar temperde de groei wat. Daar lijkt nu verandering in te komen, al is geen zicht op stoppers in de teelt.

De start van het kasseizoen wordt in september verwacht. De afgesloten teelt van begin dit jaar verliep buitengewoon goed. Het is onduidelijk wat de uitbreiding doet met de prijsvorming.

Afzetorganisatie Fruitmasters zegt geen uitbreiding van de teelt te verwachten. The Greenery spreekt van een lichte uitbreiding van het areaal door groei van de bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.