Home

Achtergrond 219 x bekeken

Uitbraak Afrikaanse varkenspest op Sardinië

Op Sardinië is Afrikaanse varkenspest geconstateerd bij een koppel van 278 varkens in de buurt van de plaats Oristano in het westen van het eiland. De dieren zijn geruimd.

Afrikaanse varkenspest is in 1987 voor het eerst op Sardinië geïntroduceerd via voedselafvallen die aan varkens werden gevoerd. De ziekte is sindsdien endemisch geworden op het eiland, doordat het virus ook is overgeslagen naar wilde zwijnen. In 2004 werden er 250 gevallen van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Vorig jaar werd het virus nog gevonden in vier koppels in het oosten. Dit jaar werden er in maart en april gevallen gevonden in het zuidoosten.

De ziekte woedt ook al geruime tijd in het westen van Rusland. In de grensgebieden met Oekraïne en Georgië is de ziekte de laatste twee jaar regelmatig opgedoken.

Afrikaanse varkenspest onderscheidt zich ondermeer van de klassieke varkenspest doordat er geen vaccins tegen beschikbaar zijn. Alle pogingen om een vaccin te ontwikkelen zijn tot nu toe mislukt.

Afrikaanse varkenspest is tot nu toe één keer in Nederland voorgekomen. In 1986 werd het aangetroffen bij een varkensbedrijf waar gevoerd werd met keukenafval uit ziekenhuizen en restaurants. Dit was waarschijnlijk de oorzaak van de ziekte.

Of registreer je om te kunnen reageren.