Home

Achtergrond

Uien noteren hoog aan begin seizoen

De eerste uiennotering van dit seizoen ligt veel hoger dan in voorgaande jaren.

De Landbouwbeurs Noord- en Centraal Nederland (LNCN) noteert gemiddeld €13,88 per 100 kilo. Alleen de start van 2006/2007 komt daarbij in de buurt.

LNCN-voorzitter Jan Douma constateert dat de totale opbrengsten aan uien dit jaar lager is. "Er was een trage opkomst door droogte en het koude voorjaar", zei hij bij de vaststelling van de eerste notering in Emmeloord. "De maanden juni en juli waren droog. De uien hebben minder loof gevormd, ook na de laatste groeizame periode. Er is wel veel verschil per perceel en per regio."

LNCN noteert voor zaaiuien af land voor 30 procent grof €12,50 tot €14 per 100 kilo. Voor 60 procent grof ligt de eerste notering op 4 euro tot 15 euro.

Directeur Jaap Wiskerke van Wiskerke Onions in Kruiningen kan zich niet herinneren dat de eerste af land notering voor zaaiuien zo hoog was. De vooruitzichten zijn volgens hem goed voor dit seizoen. "Er is een goede vraag naar uien. Er zijn nu geen plantuien meer beschikbaar waardoor afnemers nu al overschakelen op zaaiuien."

Bovendien valt de opbrengst van zaaiuien tegen, verwacht Wiskerke. "Veel landen hebben een tegenvallende oogst aan uien, zoals Ierland, Engeland, Frankrijk en Duitsland. En Rusland produceert dit jaar veel minder uien door de langdurige droogte daar."

Maar de uienprijzen moeten niet te hoog worden, zegt Wiskerke. "Dat remt de vraag."

Of registreer je om te kunnen reageren.