Home

Achtergrond 207 x bekeken

Toeleveranciers profiteren van tarwetekort

Het optimisme op de beurzen trekt verder aan door hoopgevende macro-economische berichten uit de VS.

De werkgelegenheid is in juli meer opgelopen dan was aangenomen, al is de werkloosheid nog altijd hoog. De DAX in Frankfurt steeg woensdag naar het hoogste niveau sinds twee jaar. Bij agrarische effecten is duidelijk de invloed van de opspelende graanmarkt te zien. Er komt door warm en droog weer minder tarwe beschikbaar voor de export in Rusland en Kazachstan, terwijl Oekraïne de uitvoer voorlopig in de ban lijkt te doen. De prijs loopt snel op. Voor verwerkers als General Mills, Kellogg en Unilever resulteren hogere graanprijzen in hogere kosten. Omdat de consumentenmarkt in de VS en Europa, maar vooral ook in Azië steeds gezonder lijkt, bleven verliezen redelijk beperkt.

Als boeren naar verwachting meer gaan verdienen, neemt de vraag naar productiemiddelen toe. De Amerikaanse machinebouwers Case New Holland, Agco (Fendt, Valtra en Massey Ferguson) en John Deere zagen het aandeel op weekbasis meer dan 5 procent oplopen. Syngenta en Monsanto werden niet alleen door de gewasprijzen gestimuleerd, maar ook door sterke cijfers van concurrent Dow.

Het aandeel van de Noorse kunstmestproducent Yara won ook fors terrein: 9,3 procent. Toch kan het aandeel naar beneden worden getrokken. De Zwitserse bank Crédit Suisse verlaagde het oordeel over Yara van "beter dan de markt" tot "neutraal." Hoewel de prijs van gewassen toeneemt, stagneert de vraag naar kunstmest volgens de bank de komende maanden.

Agriconcern Bunge komt op weekbasis uit op een verlies van 4,4 procent, maar dit is een vertekend beeld. De Amerikaanse verwerker en handelaar in granen, suiker koolzaad en cacao overlegde eind vorige week zeer teleurstellende kwartaalcijfers. Zowel in volume als marge levert het New Yorkse bedrijf in. De winst kwam voort uit de verkoop van kunstmestactiviteiten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.