Home

Achtergrond 1056 x bekeken 1 reactie

Tijd voor ’t nieuwe overnemen

Bedrijfsovername is lastig. Subsidie helpt, keuzes maken ook. Hoezo grond houden?

Een bedrijf overnemen wordt steeds lastiger. De bedrijven worden groter en kapitaalsintensiever. Bovendien worden grond en gebouwen steeds duurder. Het probleem is duidelijk: zie dat als jonge boer maar eens te financieren.

Geen wonder dat het NAJK en zijn Europese koepelorganisatie Ceja pleiten voor verruiming van de starterssteun van de EU. Ze wijzen op budgettaire ruimte in het plattelandsontwikkelingsbeleid. Nederland legt de lat op maximaal €25.000 rentesubsidie per bedrijf, terwijl dat van de EU €70.000 mag zijn. Een ander duwtje in de rug zou verruiming van de Tante Agaath-regeling zijn. Nu kan er tot maximaal €50.000 per persoon fiscaal aantrekkelijk in familieverband worden geleend, dat zou volgens het NAJK €150.000 moeten worden. Het is goed dat het NAJK en de Ceja dit aankaarten. Alles helpt en het is goed te verdedigen dat er subsidiegeld gaat naar maatregelen om de vergrijzing van het platteland tegen te gaan.

Maar bedrijfsopvolgers moeten zelf ook serieus kijken naar andere manieren van bedrijfsovername. Gangbaar is eerst een tijdje meewerken met pa en/of ma natuurlijk. Als tweede stap wordt een maatschap opgericht en als laatste stap volgt de feitelijke bedrijfsovername. Die tweede stap kun je opknippen door eerst alleen op basis van de exploitatie een maatschap aan te gaan, later gevolgd door inbreng van de economische waarde. De bedrijfsovername kun je ook opknippen. Neem een melkveebedrijf: eerst alleen gebouwen, dieren en quota overnemen en in een later stadium pas de (dure) grond. Dat opknippen kan ook betekenen dat je fundamentele keuzes moet maken. Zoals antwoord op de vraag óf je die grond wel zelf moet overnemen, nu of later? Het antwoord kan zijn dat je als jonge melkveehouder ervoor kiest die grond bij de familie te laten, in een stichting onder te brengen of in het meest extreme geval zelfs te verkopen. Het is tijd voor het nieuwe overnemen, voor fundamentele keuzes.

Foto

Rochus Kingmans

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Rochus. Je idee grond niet over te nemen is prachtig of aan beleggers te gunnen prachtig. We moeten wel bedenken, dat de eventuele hypotheek rente en oude dagsvoorziening van pa en ma betaald moeten worden. Beleggers zullen geen landbouwwaarde betalen, maar een lager bedrag zodat de (erf)pacht nog een redelijke rente vergoeding doet. Hoe we het ook wenden of keren, de familie zal altijd de jonge boer subsidieren, linksom of rechtsom. Hier komt bij dat de jonge boer in de toekomst minder zekerheid voor de bank heeft, zodat lenen voor nieuwe investeringen moeilijker wordt.
    Welke oplossing er ook komt, de landbouw zal bij ongewijzigd landbouw beleid verder worden uitgehold. De Nederlandse gronden zijn veel te duur t.o.v. hun opbrengend vermogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.