Home

Achtergrond

Tarweoogst verloopt traag

Buien verhinderen een vlotte oogst. In het zuiden en midden van Nederland staan akkerbouwers te popelen om het graan binnen te halen.

Henk Pimmelaar uit Schildwolde haalt met een oude combine de tarwe van het land. Foto Koos van der Spek

Medewerkster Jessica Zuurmond leegt haar zak met peren. Zij is aan het werk in de boomgaard van fruitteler Herman van der Horst in het Gelderse Beesd. De perenoogst is een week later dan normaal. "Wij zijn nu de Claps de Favorite aan het oogsten en volgende week beginnen we met het oogsten van Triumphpeer", zegt Trudy Benekamp. In totaal heeft Van der Horst 6 hectare met peren. De kwaliteit van de peren is goed. Ze zijn wel groter dan normaal omdat er minder peren aan de boom hangen. De peren gaan meteen naar de supermarkt. "Zomerrassen zijn niet geschikt voor de koeling", aldus Van der Horst. De peren komen via de handelaar in de supermarkt terecht. "Hij zorgt er ook voor dat de peren gesorteerd worden." William Hoogteyling

Werknemers van kwekerij Halsema in Den Burg op Texel wieden het onkruid in een perceel ééndagslelies (hemerocallis). Het kweekbedrijf teelt 20 hectare vaste planten, waarvan 13 hectare met de ééndagslelie. De kwekerij oogst in het najaar de wortels van de plant en verdeelt ze in pollen. Die worden verkocht aan consumenten die zo’n vaste plant in de tuin willen. In Nederland worden vooral lelies verkocht die bloeien uit bollen. Het bijzondere van de hemerocallis is dat de bloem één dag bloeit, zegt kweker Hans Halsema. "Daarna verwelkt de bloem. Maar er zitten heel veel knoppen in zodat de plant elke dag verse bloemen laat zien." De kwekerij verkoopt 80 procent van de ééndagslelies aan afnemers in de VS. Halsema: "Daar is de plant erg geliefd en staat in de top vijf van meest verkochte vaste planten. Maar de afzetmarkten in Rusland en Oost-Europa groeien." Foto Alex de Haan

Tuinder Henk Wansink (links) wordt bij de oogst van zijn courgettes bijgestaan door zorgbegeleider Fred Thus. Wansink verbouwt en verkoopt op zijn biologische tuinderij De Meander in het Gelderse Brummen onder meer aardappelen, groente, bloemen en fruit. Dankzij de hoge temperaturen in het begin van de zomer is de opbrengst van de courgettes boven verwachting groot. Thus is recent een eenmanszaak begonnen en wil zijn zorgcliënten graag werk laten verrichten op het bedrijf van tuinder Wansink. "Daarmee hebben de cliënten een goede dagbesteding en wordt tegelijkertijd het werk van de boer verlicht", aldus de zorgbegeleider. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.