Home

Achtergrond 209 x bekeken

Stroomcollectief in de maak

NIFE Energieadvies is bezig met het opzetten van een collectief van vooral tuinders die stroom leveren.

Volgens het Zuid-Hollandse bedrijf kan zonder de grote energiemaatschappijen een betere marge worden gerealiseerd. In totaal wil NIFE Energieadvies 3 miljard KWh capaciteit verzamelen.

"NIFE Energieadvies vast dat energiebedrijven een te grote marge maken op stroom", aldus directeur Gerard van Antwerpen. "Als een verkoper nu vastlegt bij een energiemaatschappij, krijgt hij misschien gemiddeld 6 cent per Kwh. De klant, bijvoorbeeld een grote industriële firma, betaalt 7,2 cent. Die marge kan deels naar de leveranciers gaan, en deels naar de afnemers."

Het collectief kan in verschillende juridische vaten worden gegoten, aldus Van Antwerpen. Het kan een BV worden of een coöperatie, maar in alle gevallen moeten de deelnemers eigenaar zijn. NIFE Energieadvies treedt namens het collectief op als een makelaar. Deelnemers moeten hun hele capaciteit vastleggen bij het collectief, maar de deelname kan aan een tijdsduur worden gekoppeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.