Home

Achtergrond 2 reacties

Stro en krachtvoer voor droge koeien levert geld op

Melkveehouders die hun droogstaande koeien stro en krachtvoer geven en zo vervetting en stofwisselingsproblemen voorkomen, behalen een meeropbrengst van 100 euro per koe per jaar.

Dit blijkt volgens coöperatie Agrifirm uit een proef waarbij een gangbaar droogstandsrantsoen is vergeleken met een rantsoen van stro en speciaal krachtvoer. Opvallend is, aldus Agrifirm, dat met de inzet van stro en krachtvoer de ruwvoeropname na het afkalven zeer snel stijgt. Vóór het afkalven is de ruwvoeropname gemiddeld 6 kilo lager, na het afkalven wordt dat met behulp van het aangepaste menu omgezet in een 1 kilo hogere opname. De hogere ruwvoeropname resulteert in een melkproductie die de eerste 60 dagen 2 kilo per dag hoger is.

In de totale lactatie zou dit neerkomen op 400 kilo meer melk. Beide rantsoensoorten kosten bij de huidige prijzen beide zo’n €  2,31 per dier per dag. Het extra ruwvoer dat na afkalven is opgenomen vertegenwoordigt een investering van circa €  24 per koe per jaar. Daar staat  123 euro aan hogere melkopbrengsten tegenover.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Piet Slingerland

    Dit verwondert mij niet. Het moet natuurlijk wel smakelijk stro zijn!!!... Speciaal krachtvoer geven wij niet, wel 10 kg TMR wat de pinken ook krijgen met de nodige vitamientje's en mineralen.

  • no-profile-image

    boer

    Wij voeren al een aardig tijdje een heel laag kwaliteit hooi. (hooi van een slew af, waar je alleen aan het eind van het seizoen op kan komen) En sinds dien veel minder problemen met de verse koeien. Er komt natuurlijk wel een bijpassend brokje bij voor de nodige mineralen etc.

Of registreer je om te kunnen reageren.