Home

Achtergrond 163 x bekeken

Staten maken opheffing Antillen mogelijk

Het parlement van de Nederlandse Antillen, de Staten, heeft vrijdagmiddag (lokale tijd) ingestemd met de wijziging van 'het Statuut', het document dat de verhoudingen binnen het Koninkrijk regelt.

De wijziging maakt de opheffing van de Antillen mogelijk. De Tweede Kamer was al eerder akkoord gegaan met de Statuutwijziging.

Een blije Statenvoorzitter Pedro Atacho noemde het gisteren na een lange parlementsvergadering een historische dag. De Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage was eveneens verheugd en zei dat met deze beslissing het referendum van 2005 werkelijkheid kan worden.

Sinds de Curaçaose bevolking bij dit referendum koos voor een autonoom Curaçao, praten Nederland en de Antillen over een nieuwe staatkundige structuur. Gestreefd wordt momenteel naar een opheffing van de Antillen op 10 oktober 2010, waarna Curaçao en Sint Maarten verder gaan als autonome landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Saba en Sint Eustatius worden bijzondere gemeenten.

Van de 21 aanwezige Statenleden stemden vier tegen, onder hen de vertegenwoordiger van de coalitiepartij uit Sint Eustatius, een Statenlid uit Bonaire en twee leden van de oppositie uit Curaçao. Zeventien leden stemden voor. Het parlement van Aruba buigt zich binnenkort ook over het voorstel. Dit is nodig omdat de volksvertegenwoordigingen van alle partners van het Koninkrijk - Nederland, de Antillen en Aruba - zich over wijzigingen in het Statuut moeten uitspreken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.