Home

Achtergrond 335 x bekeken

Sprinkler bedrijf Valkenswaard was afgekeurd

De sprinklerinstallatie van de kunststofafvalverwerker Timco in Valkenswaard was een week voor de zeer grote brand op 21 juli afgekeurd.

Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Valkenswaard donderdag naar aanleiding van berichtgeving in het Eindhovens Dagblad op basis van een extern inspectierapport.

De brand had zomaar een risico kunnen opleveren voor de voer- en voedselveiligheid. Bij zuivelgigant FrieslandCampina en de Voedsel en Waren Autoriteit gingen de alarmbellen af toen een gitzwarte rookwolk over het landelijk gebied trok. Uiteindelijk is het voor de boeren met een sisser afgelopen.

De krant kreeg het inspectierapport na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur en plaatste het op de eigen internetpagina. De inspecteurs concludeerden dat het niet verantwoord zou zijn om aan het bedrijf een certificaat af te geven wegens de 'exorbitant grote buitenopslag van brandbare goederen' dicht bij de gevel van het bedrijf. Eerder was al bekend geworden dat de eerste brandmelding ging over een stapel brandende kartonnen dozen buiten tegen het pand.

Volgens de woordvoerster was de sprinklerinstallatie technisch in orde en functioneerde die goed tijdens de brand op 21 juli. De brand verwoestte het bedrijf volledig. Ook twee naastgelegen bedrijven werden getroffen. In de directe omgeving moesten enkele honderden bewoners tijdelijk hun huis uit.

Een extern bureau doet onderzoek naar de brand. In de eerste week van september worden de onderzoeksresultaten verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.