Home

Achtergrond

Spaanse graantelers bezorgd over hervorming EU-beleid

De Spaanse graantelers maken zich zorgen over de afbouw van het EU-graanbeleid.

Ze vrezen dat ze na 2013 de kostprijs niet meer vergoed krijgen. Dat meldt persbureau Reuters. De EU heeft het graanbeleid vanaf dit graanseizoen gewijzigd. Vanaf 1 juli 2010 koopt Brussel alleen nog maar 3 miljoen ton tarwe tegen de interventieprijs van 101 euro per ton. Als de Commissie het nodig vindt om de graanmarkt verder te ondersteunen schrijft Brussel tenders uit voor de opkoop van graan. Daarmee is de bodem weg onder de Europese graanmarkt.

Als in 2013 ook de rest van het gemeenschappelijke landbouwbeleid is hervormd, dan is de graanteelt niet langer aantrekkelijk voor de Spaanse akkerbouwers, vrezen de boerenbonden. De hectareopbrengst ligt in Spanje op gemiddeld 2,83 ton per hectare wintergraan. Dat is veel lager dan in andere Europese landen. De Spaanse boerenbonden schrijven dat toe aan het droge klimaat, de onvruchtbare grond en een gebrek aan landbouwgrond. In Frankrijk oogsten de akkerbouwers gemiddeld 7 ton per hectare wintergraan.

De maisopbrengst in Spanje ligt op gemiddeld 10 ton per hectare. Maar de maispercelen worden geïrrigeerd. Dat is volgens de boerenbonden niet rendabel te maken voor tarwe of gerst.

Om uit de kosten te komen hebben de graantelers in Noord-Spanje een prijs nodig van 136 euro per ton. Omdat de prijs in de meeste jaren onder dit niveau ligt is het graanareaal in Spanje sinds seizoen 2001/2002 met 11 procent gekrompen. Spanje is door de beperkte eigen productie een van de grootste graanimporteurs in de EU. De boerenbonden denken dat Spanje dit seizoen 10 miljoen ton graan moet importeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.