Home

Achtergrond 295 x bekeken 2 reacties

Smalle marges

De druk op de onderhandelaars bij de formatie, met name op CDA-fractieleider Maxime Verhagen, wordt met de dag groter.

Haast elke dag duiken meer of minder prominente CDA’ers en ook enkele VVD’ers op, die zich keren tegen de voorgenomen coalitie met gedoogsteun van de PVV.

Vandaag waren het de partijmastodonten Cees Veerman, Herman Wijffels (beiden CDA) en Pieter Winsemius (VVD) , die in de Volkskrant hun zorgen ventileerden over het nu in de maak zijnde rechtse 'minderheidskabinet'. Wijffels maakte het daarbij wel heel erg bont door boeren en passant te betichten van dierenmishandeling.

Door dergelijke opmerkingen zal de animo onder boeren voor een rechts kabinet eerder toe- dan afnemen. Veel agrariërs zullen de zorg van Veerman en Winsemius over een verschraling van het natuurbeleid niet delen; zij maken zich eerder druk over de beperkingen die dit beleid oplegt aan hun bedrijfsvoering.

De criticasters overschatten de beleidsmarges van een kabinet. Die worden ingedamd door aangegane verplichtingen, Europese en internationale afspraken én de economische crisis. De speelruimte voor Wilders wordt voorts beperkt in het gedoogakkoord. Pas als dat er ligt kan een goed eerste oordeel over de nieuwe coalitie worden geveld.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder

    De druk op de onderhandelaars komt vooral van mensen met gesubsidieerde baantjes en de linkse media. Mochten de onderhandelingen mislukken dan krijgt de PVV nog meer stemmen van de laatste hardwerkende Nederlanders

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Ik heb altijd cda gestemt. Deze keer niet. Ik was ook tegen de pvv. Maar als ik nu moest stemmen dan was het op de pvv. Zoals oud cda politicie praten. Van Acht die vind dat mensen die in Nederland komen meteen al kunnen profiteren van hard werkende mensen. Wijfels vind dat ik dierenmishandel etc. Ik voel mij daar zeker nu niet meer daar thuis. Ik had vertrouwen in Balkenende en nu ook in verhagen. Maar de uitspraken die oud politicie nu doen is schandalig. En gister avond was het een wanvertoning van van acht. Dan toch maar liever een wilders. Al ben ik het niet eens met het uistluiten van een groep mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.