Home

Achtergrond 3 reacties

Slechte ontwikkeling

De beëindiging van de rood-voor-roodregeling in de Achterhoek is een ontwikkeling die uit meerdere oogpunten bezien niet gelukkig is.

De regeling is in het leven geroepen om bedrijfsbeëindiging gemakkelijker te maken. Stallen zijn in de praktijk moeilijk verkoopbaar. Leegstand en verpaupering dreigt als een ondernemer stopt. De regeling maakt het mogelijk om sloopkosten terug te verdienen via bouw en verkoop van één of meerdere woningen.

De regeling wordt de laatste tijd onder invloed van de slechte woningmarkt weinig gebruikt, maar heeft zijn waarde wel degelijk bewezen. Ook voor bedrijfsontwikkeling is de regeling positief. Ondernemers met meerdere locaties kunnen met de opbrengst van beëindiging en bouw van een huis op de ene locatie de verdere ontwikkeling op de andere locatie deels bekostigen.

De gemeenten beoordelen nu alleen vanuit woningbouwoogpunt. Ze vrezen krimp van inwonersaantallen en leegstand van woningen. Ze zouden het lef moeten hebben om de vrije markt zijn werk te laten doen als het gaat om rood-voor-rood. Als een ondernemer de kans ziet om een woning te laten bouwen en die aan de man te brengen, moet dat mogelijk blijven. Met hun manier van handelen beperken de gemeenten de dynamiek op het platteland. Een slechte ontwikkeling.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gelderlander

  Maar wat te denken van al die boeren met 1 locatie die nog in bedrijf zijn. Zij zien de rood voor rood regeling liever gaan dan komen het platteland wordt volgebouwd!! Met alle gevolgen vandien, Het achterhoekse platteland is al redelijk vol met nog meer burgers in de buurt wordt het voor zittende ondernemers alleen maar moeilijker. Plus dat ik hier in de omgeving 9 van de 10 keer zie dat het voor bedrijfsbeindiging wordt gebruikt of mensen die nog een oude schuur hebben staan dit puur gebruiken om geld mee te maken. Ik geloof best dat het in provincies als Groningen, Drenthe, Friesland Delen van Noord/Zuid Holland mogelijk is maar niet in de Achterhoek.

 • no-profile-image

  vt

  Goede zaak straks hebben we alleen maar grote bdrijven word afstand tot burger nog groter. Gewoon net als vroeger betaalbare prijzen vragen kunnen jonge jongens ook weer boer worden. En gestopte boer in dorp gaan wonen, hij mag eigenlijk ook niet blijven wonen = bedrijfswoning geen burger woning.

 • no-profile-image

  roy barthen

  Ik vind dat er goed over de regelgeving is nagedacht en het de leefbaarheid van het platteland ten goede komt.

  Veel stoppende boeren kunnen ook stoppen door de regelgeving die nu weer in sommige gemeente wordt gestaakt.


  Laat de verkoopbaarheid over aan de markt. Wat is er op tegen om buitenstaanders te krijgen die ook investeren binnen de gemeente en meehelpen voorzieningen op peil te houden.

  Met eigen inwoners redt de achterhoek het niet, zoek dan de mensen van buiten die er willen wonen en zich willen aanpassen.

  dat is win win

Of registreer je om te kunnen reageren.