Home

Achtergrond

Sint Maarten bereidt zich voor op orkaan

Op Sint Maarten bereiden de overheid en de bevolking zich voor op de komst van orkaan Earl.

De overheid heeft een avondklok ingesteld: na twaalf uur mag niemand zich in de nacht van zondag op vandaag geldige reden op de straten van het Antilliaanse eiland begeven. Ook op Saba en Sint Eustatius zijn verschillende voorzorgmaatregelen ingesteld.

Op maandag zijn alle scholen en winkels gesloten. Orkaan Earl zal volgens het Amerikaanse Hurricane Center maandagochtend rond 8 uur (lokale tijd) enkele tientallen kilometers ten noorden van de kust Sint Maarten passeren. Earl, die momenteel nog een categorie 1 orkaan is, zal dan zijn uitgegroeid tot een orkaan type 2.

Het Amerikaanse orkaancentrum denkt dat Earl dinsdag is uitgegroeid tot een zeer krachtige orkaan (type 4 of 5), wanneer hij in de buurt is van Puerto Rico.

Op de bovenwindse eilanden werden zondag alle vluchten na vijf uur 's middags gecancelled. Ook zijn wegen afgezet waar gevaar van overstroming dreigt.

Bewoners is verzocht alle losse voorwerpen in de tuin of aan het huis op te ruimen en politieke partijen op Sint Maarten is gevraagd reclameborden weg te halen; dit allemaal om te voorkomen dat er spullen door de wind worden meegenomen.

Daarnaast wordt bewoners gevraagd voldoende eten en drinken in huis te halen, naast batterijen en kaarsen. Gasflessen moeten worden afgesloten en inwoners wordt gevraagd zoveel mogelijk naar de radio te luisteren om op de hoogte te blijven van nadere informatie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.