Home

Achtergrond

'Shell en BASF in beroep tegen boete Brazilië'

Shell en de Duitse chemiegigant BASF gaan in beroep tegen de beslissing van een Braziliaanse rechtbank om de twee bedrijven een boete op te leggen wegens vermeende vervuiling op een pesticidefabriek.

Dat meldde zondag het Britse persbureau Reuters naar aanleiding van een uitspraak van een woordvoerder van Shell in Londen. Shell Nederland kon op zondag desgevraagd geen commentaar geven op de zaak.

Afgelopen vrijdag meldden Braziliaanse media dat Shell en BASF waren veroordeeld tot het betalen van een gezamenlijke boete van 1,1 miljard Braziliaanse real, circa 490 miljoen euro, wegens de vervuiling op de fabriek waar bestrijdingsmiddelen voor de landbouw werden gemaakt. Voormalige arbeiders zouden zijn blootgesteld aan giftige stoffen en daardoor ernstige gezondheidsproblemen hebben opgelopen. Mogelijk zou ook het grondwater in de buurt van de fabriek zijn vervuild.

De Britse woordvoerder van Shell zou hebben laten weten dat "Shell niet verantwoordelijk is voor de vermeende gezondheidsproblemen en andere claims''. BASF gaat in beroep omdat het bedrijf denkt dat de rechtbank moet constateren dat Shell alleen verantwoordelijk is aan de beschuldigingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.