Home

Achtergrond

Senaat wil geen compensatie voor zwarte boeren

De Amerikaanse Senaat is in meerderheid tegen 1,15 miljard dollar compensatie voor zwarte boeren die naar verluidt tientallen jaren door het Ministerie van Landbouw zijn gediscrimineerd.

Een voorstel voor compensatie die in februari was aangenomen, loopt zodoende vertraging op. De boeren hadden vanwege hun huidskleur lang geen mogelijkheid te profiteren van zachte leningen die het Ministerie van Landbouw beschikbaar stelde voor boeren. Al in 2008 is in de nieuwe landbouwwetgeving 100 miljoen dollar vrijgemaakt voor de zwarte boeren.

Over het overige geld moest de Senaat beslissen. Hoewel de Senaat keer op keer heeft aangegeven compensatie te ondersteunen, heeft het al 7 keer een budget weggestemd. Volgens de National Black Farmers Union komt dit doordat steeds niet wordt gespecificeerd waar het geld vandaan moet komen.

Het Ministerie van Landbouw kent uitgebreide steunprogramma’s voor onder andere suikerproducenten en graantelers, waarin miljarden omgaan. Door druk vanuit de verschillende lobbygroepen staat het Ministerie niet te trappelen geld vrij te maken voor één specifieke etnische groep.

Of registreer je om te kunnen reageren.