Home

Achtergrond

Schuldencrisis eist tol in Griekenland

De Griekse schuldencrisis en het ingrijpende bezuinigingsprogramma die het land van een bankroet moeten behoeden, hebben zware gevolgen voor bedrijvigheid in het Zuid-Europese land. In de agglomeratie Athene is in de afgelopen tien maanden 17 procent van de bedrijven gesloten. Dit meldde de Griekse pers zondag op basis van een studie van de Griekse vereniging van handelaren ESEE.

De sterke economische teruggang is ook aan het bestedingspatroon van consumenten te merken, zo blijkt uit de studie. De Grieken hebben begin dit jaar ongeveer 20 procent minder schoenen gekocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de aankopen van kleding liepen met bijna 20 procent terug.

De Griekse regering heeft onder druk van de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) forse lastenverzwaringen en hervormingen van onder meer de arbeidsmarkt en het pensioenstelsel in gang gezet. Naar verwachting zal de Griekse economie dit jaar met 4 procent krimpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.